Beetje heimwee naar je vakantie? My Asian Kitchen is je comfort food boek dit najaar

Dit is nu het type kookboek waar ik blij van word. Het lokt je al een beetje door de kleuren van de kaft. En natuurlijk kan ik aan geen enkel Aziatisch boek voorbij lopen zonder een beetje in nostalgie-modus te gaan. Alle foto's ogen mooi, de recepten zijn lekker en eenvoudig. Je krijgt er simpelweg trek van. Dit boek zit barstensvol smaak, de smaken die bij mijn herinneringen aan Azië horen.
Je hoeft er ook geen grote chef voor te zijn, ook geen grote hobbykok, echt niet. Liefde voor Aziatisch eten, dat is het enige dat telt.

De indeling is overzichtelijk: voor de hapjesfans is er een groot hoofdstuk gewijd aan voorgerechten & snacks, waarmee je even dat reisgevoel terug in je keuken kan brengen. Ideaal voor vrijdagavonden. Uit dit hoofdstuk koos ik een iedermans vriendje: de kippenvleugels.


Soja-ctiroen-togarashi kippenvleugels voor 4 personen 
60ml Japanse lichte sojasaus * 60ml honing * 2el togarashi * 60ml sake of mirin * 1el versgeraspte gemberwortel * 2 teentjes knoflook geperst * sap van 1 citroen * 1,5kg kippenvleugeltjes, gehalveerd

tip: togarashi "7smaken peper" bestaat uit chilipepers, sinaasappelschil, zwart en wit sesamzaad, sancho peper, gemberwortel, zeewier en hennepzaad
(als je het niet kan vinden, vervang het dan door gelijke delen mild chilipoeder, citroenrasp en geroosterd sesamzaad)

Houd van de sojasaus, honing en togarashi elk een eetlepel apart en met de rest van de sojasaus, sake of mirin, honing, gemberwortel, knoflook, citroensap en togarashi tot een marinade.
Voeg de vleugels toe aan de marinade.
Laat minstens 2h marineren, of liefst een hele nacht.
Verwarm de oven voor tot 200C.
Verspreid de kippenvleugels over een bakplaat, dek af met aluminiumfolie en bak 15 minuten.
Verwijder de folie en bak nog 30 minuten.
Voor de laatste 10 minuten van de baktijd meng je de rest van sojasaus, honing en togarahi en giet het over de vleugels.
Ze zijn klaar als ze sticky zijn, met knapperige randjes.
Bestrooi ze met het specerijenmengsel.


Tataki vind ik altijd een heel lekker feestelijk voorgerecht en het vraagt niet veel werk, alleen wat voorbereiding en de tijd doet de rest van het werk voor jou.

Rundertataki met knoflookchips en ponzu-uiendressing voor 4 personen 
300g runderhaas * zeezout * versgemalen peper * 1el plantaardige olie * 1el fijngehakte bieslook
Voor de ponzu-uiendressing:
4tl Japanse lichte sojasaus * 2el gesnipperde sjalot * 45ml yuzusap * 1el fijne kristalsuiker * 2tl versgeraspte gemberwortel
Voor de knoflookchips:
3 tenen knoflook * 125ml plantaardige olie

Snijd de runderhaas in twee stukken van 10cm.
Wrijf het vlees in met ruim zeezout en zwarte peper.
Verhit in een koekenpan wat plantaardige olie en bak het vlees heel kort aan, 2-3 minuten tot het bruin en dichtgeschroeid is aan alle kanten.
Haal het vlees uit de pan en laat het een paar minuten rusten.
Pak het vlees nu strak - als een rolletje - in met plasticfolie.
Leg het voor minstens 2h en maximaal een dag in de koelkast.
Meng de ingrediënten voor de dressing.
Snijd de knoflook in dunne plakjes.
Bak ze kort aan in wat olie. Doe het op laag vuur, ze moeten langzaam knapperig worden.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Snijd dunne plakjes van het rundsvlees en schik de plakjes mooi op een schaal.
Druppel de dressing erover en bestrooi met knoflookchips en verse bieslook.

Jennifer heeft ook een pagina met recepten voor tafelzuren, niet te missen in de Aziatische keuken. Geef je weckpotten een nieuwe Aziatische draai. Zelfs de saaiste boterham of sla kan je hier mee opfleuren.

Hierna komen 2 leuke hoofdstukken:  In pruttelend & bubbelend leer je hoe je een pittige laksa kan maken en krijg je een heuse introductie in 'ramenologie' (mmmm, ramen!). Met tips & tricks voor de beste bouillon en een meesterlijke rode currypasta. 
In krokant & gehusseld komen de pittige salades aan bod. 
De favoriet van vele Azië-liefhebbers zijn  de dumplings & buns. In dit hoofdstuk leer je dumplings baozi en gyoza maken als een professional. De garnalen -katsu met slaw en chilimayo bao staan al op ons weekmenu nu woensdag. De baozi in het lijstje voor volgende week. 
Het volgende hoofdstuk biedt een overzicht aan  spiesjes & grillgerechten, altijd mooi om te serveren. Ik koos hier de gegrilde zalm met sticky tamarindesaus, omdat ik een zwak heb voor tamarinde.  

Gegrilde zalm met sticky tamarindesaus voor 4 personen 

1el plantaardige olie * 4 teentjes knoflook, fijngesneden * 200ml tamarindepuree * 4el vissaus * 2tl chilivlokken * 4el palmsuiker * 4tl lichte sojasaus * ca 800 g zalmfilet met vel * 2 kleine rode Spaanse pepers in dunne ringen * een handvol munt en koriander 

Verhit de olie in een kleine steelpan en fruit de knoflook.
Voeg de tamarinde, 100ml water, de vissaus, chilivlokken, palmsuiker en sojasaus toe. 
Laat 5 minuten pruttelen.
Haal de pan van het  vuur.
Steek de BBQ aan of verhit een grillpan.
Lepel wat tamarindesaus over de vis en bestrooi met de peperringetjes.
Grill de zalm 7-8 minuten op het vel (als je de BBQ gebruikt, met de kap erop).
Laat de vis in de kern rozig.
Trek het vel van de zalm en leg de vis op een schaal.
Bestrooi met de verse kruiden en de resterende rode peper.
Serveer met de tamarindesaus en gestoomde rijst.

Tip: lekker met een salade van komkommer en sjalotten en een dressing van rijstazijn 

In dit hoofdstuk staat ook nog een njammie recept van Koreaanse steaktaco's met kimchisalade. 
En dan gaan we over naar de grotere happen: hot pots & curry's. Ideaal nu het buiten zo donker en kil is geworden, een beetje vuur in de pan! Het voorzitter Mao's buikspek brengt me terug naar mijn tijden in China en wie houdt nu niet van de Chianh Mai- currynoedels? 
Wie dacht dat er hier een stukje was vergeten, nee hoor! Er staat een hoofdstuk  in de wok in dit lekkere boek. Favoriet bij mij is toch de krokante rode poon met groene papajasalade.
Zelfs aan de zoetebekjes is gedacht: licht, luchtig en ijskoud 

My Asian kitchen - heerlijke recepten uit traditioneel en modern Azië 
Jennifer Joyce
fotografie: Phil Web 
ISBN 9781760527730
Uigeverij Good Cook 
€24,95 


Met dank aan Uitgeverij Good Cook voor de recepten en foto's. 

Populaire posts