Marlene, de appeltjes van Zuid-Tirol. Dag 2: Apfelstrüdel maar dan in een glaasje.


Voor we terug naar huis keren, gaan we nog even op bezoek bij de echte "dochters van de Alpen". 
Het Grieserhof - Nals is een 5* farmstay met de charmes van een echte 'vakantie op de boerderij' maar in een stijlvol kleedje gestoken. Het oogt er paradijselijk, en rondom hoor je het gelach en geschetter van jonge kindjes. Hier wordt vakantie nog geëerd. Ik kan me zo voorstellen dat je lekker relax aan het zwembad ontbijt, en met een goed boek de dag doorbrengt terwijl de kinderen ravotten in de boomgaard. Een rustige siësta (om de Italiaanse kant toch in ere te houden), dan nog even een duik nemen in het zwembad, een douche en je mooi aankleden voor je aanschuift aan de lange tafel voor een uitgebreid diner. 
Oh zucht, hier ga ik deze winter nog vaak van dromen. 


Wij werden verwelkomd met een selectie aan lokale charcuterie en kazen en heerlijk huisgemaakt brood. Nog even dolce far niente en het zonnetje op ons gezicht voelen. Zalig.
De dames hadden al iets lekkers zoets in petto. We kregen een workshop apfelstrüdel, maar dan in een gepimpte luchtige versie. In glaasjes gerserveerd zijn ze het ideale toetje om mee af te sluiten. 


Voor 4 apfelstrúdel glaasjes: 
200 g Marlene appel in blokjes * 30 g suiker * 10 g sultana rozijnen * citroensap * snuifje kardemom * snuifje kaneel * muntblaadjes * poedersuiker
voor het kardemom zanddeeg: 120 g boter * 100 g poedersuiker * citroenzeste * 1 pakje vanillesuiker * 1 ei * 2 el melk of room * 300 g bloem * 1/2 pakje bakpoeder * snuifje zout
voor de kaneelmousse: 2 eidooiers * 2 eieren * 20 g suiker * 2,5 gelatinevellen * advocaat * 60 g room

Karameliseer de appelblokjes met de suiker, citroensap, kardemom en kaneel. Laat afkoelen en meng met de rozijnen.
Zorg dat alle ingrediënten van het deeg op kamertemperatuur zijn.
Kneed de boter met het poedersuiker met citroenzest en vanillesuiker tot een deeg.
Wikkel het in plasticfolie en laat 1h rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180C.
Rol het deeg dun uit tussen bakpapier, let het op een bakplaat en prik in met een vork.
Bak het deeg mooi goudbruin.
Week de gelatine in koud water.
Verwarm het ei en de eidooiers met suiker au bain marie en laat afkoelen.
Los de gelatine op met een beetje advocaat en roer door het eimengsel.
Klop de room op met een beetje kaneel en spatel het erdoor. Laat afkoelen.
Vul 4 glaasjes laag voor laag met kaneelmousse en gekarameliseerde appelblokjes.
Werk af met de zanddeegblaadjes, poedersuiker en muntblaadjes.

                              foto's: Toni De Coninck * June *- a travel magazine

Dag, Zuid-Tirol, dank je voor de hartelijke ontvangst. We komen met plezier terug!

Met dank aan Alice Bown en Marlene appels.
Voor de mooie foto's extra dank aan fijne reisgezel Toni De Coninck: June - a travel magazine. Aanrader voor inspiratie en dagdromen.

Praktisch:
Alle informatie over Marlene appels kan je hier vinden.
Grieserhof St Vigilstrasse 38 * Nals
www.grieserhof-nals.com 

Populaire posts