Van Nederlandse bodem * Estée kookt - (en ze kookt lekker!)




                                                             fotografie: Sophia Van Den Hoek

Vers van de Nederlandse pers: een leuk, verfrissend kookboek van de vrouwelijke, "stoere, pure en passievolle chef" Estée Strooker. Een jonge, pittige dame aan het fornuis met een hart voor traditie.
Het boek is heel mooi, rustig vormgegeven met ruimte voor sfeerfoto's. Mij deed het alvast watertanden - een boek om te proeven doorheen de seizoenen. Estée is gelukkig heel erg voetjes op de grond met gezond boerenverstand. Net wat we nodig hebben in tijden van doorgedreven veganisme, superfoods en strakke regimes.

Vers van eigen bodem, serveert Estée bv in de lente een gazpacho van koolrabi en spinazie met Hollandse garnalen. Die staat voor mij al gereserveerd op het menu voor volgende lente.
Alle recepten in dit boek zijn niet te ver gezocht en simpelweg lekker. Estée werd dan ook terecht de eerste en jongste winnares van Masterchef Nederland.

Deze jonge chef durft (hoera) dan ook de strijd aan met de (onterechte) angst en afkeer van velen voor bv kalfshart, kalfstong, ossenstaart en zwerzerik. Gelukkig zijn het niet enkel de Franse of de Italiaanse keuken die deze wereld van smaken (h)erkennen. Ik ben benieuwd of ze deze bereidingen ook in haar eigen restaurant 't Amusement in Arnhem serveert. Ik schuif graag aan dan! (voor september reserveer ik al een plekje in de agenda voor haar SundayFunday menu).

Omdat het zomer is, heb ik er de gerechten met het geitenvlees uitgekozen. Dit bokje is momenteel terug terrein aan het winnen in eigen land. En terecht!

                                                                   fotografie: Sophia Van Den Hoek

Geitenbout met kamille, broccoli, tuinbonen en knoflook 
voor 8 personen
1 geitenbout (1,5kg) * 1+1 rode ui * 1+1 bol knoflook * 5 takjes tijm * 5 takjes rozemarijn * 20 verse kamillebloemetjes zonder steeltje of 30 gedroogde knoppen * 2 el mosterd * 3 el honing * 100 g boter * 1 fles witte wijn * 1 broccolli * 1kg ongedopte tuinbonen * 3 tomaten

Verwarm de oven voor op 180C.
Leg de geitenbout in een grote braadslede. Bestrooi met peper en zout.
Pel en snipper 1 ui en 1 knoflookbol. Rits de kruiden van de steeltjes en hak fijn. Hak de kamille in grove stukken.
Meng in een kom samen met de mosterd.
Smelt de boter 20 seconden (tot ze zacht is maar nog niet helemaal gesmolten) en voeg toe.
Meng tot een gladde pasta en wrijf de bout ermee in.
Zet 45 minuten in de oven.
Blus af met de wijn en dek af met aluminiumfolie.
Verlaag de temperatuur naar 150C en laat nog 1,5h verder garen.
Snijd de broccoli in roosje, schil de stam en snijd in pplakjes.
Dop de tuinbonen en blancheer ze 3 minuten in kokend water.
Koel ze af onder de kraan en pel het velletje eraf.
Snijd de andere ui in dunnen ringen.
Snijd de tomaten in vieren.
Haal het vlees uit de oven en verwijder de folie.
Verdeel de groenten om de bout en roer ze door het bakvocht. Zet 30 minuten in de oven.

...en nu komt het leukste stuk! Pluk na het eten het laatste vlees van de bout en bewaar het met het laatste bakvocht uit de slee. Maak je klaar voor het day-after genot!

                                                                        fotografie: Sophia Van Den Hoek

Broodje pulled goat met gemarineerde komkommer en kerriemayonaise 
voor 4 personen

200-400 g restjes van de bout * 1 rode ui * 1/2 komkommer * 3 el witte wijnazijn * 1+1 el gembersiroop  * 50 g gedroogde abrikozen * 1 el kerriepoeder * 1/2 limoen * 30 ml Pernod * 4 el mayonaise * 4 witte bolletjes ( of laat het kraken op zijn Vlaams met pistolets) * 12 blaadjes munt

Pel en snijd de rode in ringen. Schaaf de komkommer in plakjes. Meng met de azijn, 1 el gembersiroop, olie en peper en zout.
Estée gebruikt hier restjes paprika en sla (ik ben niet zo dol op paprika dus ik laat het weg en vervang het door waterkers - extra vitamientjes).
Snijd de gedroogde abrikozen in plakjes.
Maak de kerriemayonaise: Meng de kerrie met limoensap, 1 el gembersiroop en Pernod door de mayonaise. Breng op smaak met peper en zout.
Bak de restjes geitenvlees met de marinade op hoog vuur kort aan tot je een lekker krokant korstje hebt.

Geniet.

Er staat in mijn schriftje vol lekkers al een gerecht genoteerd voor de herfst, als de rozenbottels er terug zijn. En omdat ik net als Estée dol ben op geitenkaas: een panna cotta van geitenkaas met rozenbottelgelei. Misschien mag ik dat recept wel in het najaar voor jullie vrijgeven...

Maar laten we eerst nog wat verder genieten van deze mooie zomer van eigen bodem.
Een simpele tip om je boter op te vrolijken, of als je een origineel cadeautje wil meenemen naar een BBQ bij vrienden: bloemenboter en bloemensiroop om van te smullen!

                                                                              fotografie: Sophia Van Den Hoek

Voor de bloemenboter:
150 g boter op kamertemperatuur * 1 biologische sinaasappel * handvol eetbare bloemetjes * 5 takjes citroentijm

Rasp de schil van de sinaasappel boven een kom.
Snijd de boter in blokjes en doe er peper en zout bij. Prak met een vork.
Pluk de blaadjes van de bloemknoppen en doe met de citroentijm bij de boter.
Verdeel de boter als een worst over een stuk plasticfolie, bind de uiteinden vast en laat opstijven in de koelkast.

Voor de bloemensiroop: 
100 g eetbare bloemetjes * 1 biologische sinaasappel * 1 biologische citroen * 100 ml witte wijn * 800 ml water * 400 g suiker

Verdeel de bloemen over 2 confituurpotten. Schil de de sinaasappel en citroen en doe de schillen in een pan.
Pers de vruchten uit en voeg het sap samen met de witte wijn, suiker en water toe.
Kook in tot siroop en laat een beetje afkoelen. Giet op de bloemen in de confituurpotten. Zorg dat ze tot op de rand gevuld zijn, draai de deksels erop en laat omgekeerd afkoelen.

Praktisch: 
Estée kookt - Uitgeverij Spectrum 
ISBN 9789000361496
22,50 euro


                                                                   fotografie: Sophia Van Den Hoek


Nog een extra tipje van Njamelicious. Ik ontmoette fotografe Sophia Van Den Hoek enkele jaren geleden via mijn zus en ben haar sindsdien met veel gusto gaan volgen op Instagram. Dame met talent!


Populaire posts