Koestermomenten op het terras van Cafe d'O


Er zijn zo van die koestermomenten - en plaatsen die je graag wil delen met de mensen waar je het meest om geeft. Cafe d'O is voor mij zo een plekje waar mijn hart naartoe gaat. Ik mocht er op uitnodiging gaan lunchen en nam mijn zus mee. De ideale tafelgenoot.

                                                     foto: Iris Debremaeker * Swonderful 


Wij zussen delen de liefde voor eten, 'echt eten', zoals een echte 'paling in het groen'. Dat gerecht brengt ons altijd een beetje nostalgisch terug naar onze kindertijd - onze mama is een heldin in de keuken en maakt een heerlijke mama-versie. De chef van Cafe d'O kan tippen aan onze mama (en dat is echt niet velen gegund, want we zijn toch extra kritisch op de mama-toppers). We werden die dag verwend met een 5-gangen menu en mochten ook nog van hun signatuur gerecht proeven.

Het zomerde volop, dus we kregen een tafeltje op het terras toegewezen. Met zicht op het water en de zon op je gezicht, waan je je gewoon op een exotische vakantieplek. Volgende keer maken we er een hele dag van, dan komen we met de fiets en gaan misschien ook even met de boot overvaren.


                                       

Cafe d'O is gehuisvest in een heel mooi pand, waar vroeger 't Ebdiep sterren kookte. Twee jaar geleden namen de huidige eigenaars Annick en Jan het pand over en doopten het tot Cafe d'O.
Het resaturant oogt al heel uitnodigend. Ook bij minder mooie dagen is het gezellig aan tafel aanschuiven. Het interieur straalt een zekere rust uit, waardoor je nog extra gaat genieten.
Daar houden wij van.


Het huisaperitief parelde zacht naar binnen. De combinatie van een warme ontvangst van de gastvrouw, de bubbeltjes en de heerlijke amuses zetten alvast de toon voor wat onze favoriete lunch van de zomer werd. We startten met groene olijven met een crumble van zwarte olijf en een hummus van zoete aardappel, op smaak gebracht met feta en heerlijk gegrild Spaans brood. Voor mijn zus was er een mooi bordje met scheermesjes, komkommer en wasabi. 

                                                       foto: Iris Debremaeker * Swonderful 


Brood en boter (met een Laguiole mesje erbij) daar kan je me altijd blij mee maken. Het huisgemaakte brood kraakte zoals het hoort en de kardemomboter erbij was een match made in heaven (ik ben dol op kardemom). De zalm met yoghurt, Granny Smith en gepofte amarant en een cremeux van geitenkaas met macadamia en basilicum toonden al wat de chefs voor ons in petto hadden: dit is gastronomie met een zilveren randje.

                                                                                             Wat ik persoonlijk een echte aanrader vind, is het assortiment 'sapjes'. Ik zou ze eerder mocktails noemen, want sapjes klinkt te zwaar voor de verfijnde en verrassende pairing die wij mochten proeven. Wij kozen de BOB-glaasjes in combinatie met de sapjes. Ideaal voor wie graag proeft, maar het ook bij proeven wil houden.
De kabeljauw kwam in de vorm van een verfijnde tartaar met ramenas met krokantjes van zeewier en sesam én in een dim sum versie met een pittig pruimensausje. Hierbij een biodynamische Pays d'Oc met een aroma van lychee en perzik. De mocktail met lavendel zette deze eerste gang heel mooi in.


                                   

Bij de ceviche van makreel met een creme van aubergine en look hoorde een mocktail van komkommer. Die werd mooi afgewerkt met een citrus Afrikaantje uit de eigen moestuin. De ceviche was extra fris door de tomatensorbet en had toch een stevige beet met de orecchiette. Daar hou ik van! In het wijnglas kwam er een heerlijke Roemeense fumé met een volle afdronk.

                                             
Het met hoisin gelakte buikspek werd geserveerd met een compote van selder en vanille. De pruim-kardemom mocktail verzacht hier het vettige van het buikspek. Persoonlijk vind ik het heel fijn dat de chefs Aziatische invloeden verwerken, dat proeft heerlijk vertrouwd voor mij.
Ik kreeg een Toscaanse rode Merlot met de smaak van roze besjes erbij. Mijn zus houdt meer van witte wijn, voor haar werd een wijn uit Galicië geschonken.
Chefs, want het is een culinair duo dat onze smaakpapillen verwent. Een jong en gedreven team van topchefs in spe: chefs Nils Delvaux en Nicky Cami  staan aan het fornuis van Cafe d'O.


Dan kwam het moment supreme. Op het menu stond de zwartpootkip en we hadden een  gerecht gewisseld met de paling, want die moet je toch echt proeven als je naar Cafe d'O gaat. Zelfs al ben je geen liefhebber van vis!
Bij de paling in het groen kwam een Noord-Italiaanse wijn met Cortesidruif en een sapje van rozemarijn en peer. De zwartpootkip werd met een Barbera uit Piemonte geserveerd. Een kruidige afdronk en ook een sapje van dennenaald erbij. Het werd dan ook even heel stil aan tafel.
Ik wil nog graag even vermelden dat de sommelier uitstekend werk levert en het hele team je met een glimlach een mooie middag bezorgt. Mij is de rust en communicatie tussen keuken en zaal echt bijgebleven. Dat voel je en proef je.Nog even nagenieten. Mijn zus koos voor het zoete dessert, ik zoals steeds voor de kazen.
Bij het dessert van kers met mascarpone, queen berry en lavendel werd een mocktail op basis van vlierbes geserveerd. Lekker fris.
Mijn fijne selectie Spaanse kazen van de geliefde Kaasaffineurs Van Tricht (ja, Michel, echt, niemand die zo een mooie selecties kan maken, je bent en blijft top). De mostarda, brioche, verse honingraat en sherry maakten dit helemaal af. Ik moet ergens toch een Franse ziel hebben, want ik en kaas...

Voor de liefhebbers: een intens romige Rey Silo, een broertje van Manchego, de Campoestrella (het gebruik van rauwe schapenmelk en het besprenkelen van de de korst met olijfolie zorgt voor een unieke smaak. Rijping tot 12 maanden. De lepelkaas is de Torta de Oveja, de schapenmelk wordt vegetarisch gestremd door pluizen van kardoen. Tot slot een sterk afsmakende blauwschimmelkaas, een mengeling van koe-, geit- en schapenmelk met een rokerige smaak.                                           
Praktisch: 
Cafe d'O 
Emile Verhaerenstraat 14 * 2890 Sint-Amands
info@cafedo.be 
052 503760
lunch vanaf 12h * diner vanaf 18h
gesloten op maandag, dinsdag en zaterdagmiddag.
menu 

Tip van Njamelicious: 
Op 17 september vindt er een culinaire wedstrijd tussen Nederland en België rond het thema paling plaats. Wil je hier graag verder info over, bezoek dan zeker de website van culi-vriendin Caroline. Nils Delvaux, chef van Cafe d'O zal er samen met Jo Grootaers en Nathan Van Echelpoel ons land verdedigen.
Ik duim alvast!
Populaire posts