Dat lekkere je ne sais quoi * bistronomie bij Selecto

Een coupe de Champagne om mee te starten, mes dames? Toverwoord.
Soms droom ik van een dagje Parijs en dan hoef ik maar gewoon de trein naar Brussel te nemen en recht naar Selecto te wandelen. Chef Olivier Morland staat in mijn persoonlijke top 5 van favoriete chefs in België en dat gaat al een aantal jaren terug. Nog voor het woord bistronomie zijn (helaas) hipster gehalte kreeg, was Olivier de chef die op zijn menukaart al 2/3 van de kaart voor zijn heerlijke wijnen reserveerde.
De passie van de mooie tijd in zijn *restaurant Le pain et le vin werd mooi omgetoverd naar een nieuw concept, waarin gastronomie een lekkere je ne sais quoi toets kreeg.
Ik was op slag verliefd. Dat de sommelier (met de flair als van een echte Franse garcon) nog steeds die sommelier is die van in het begin aan de zijde van de chef stond, zegt genoeg. Hier wordt met liefde aan je maaltijd gewerkt!


Een coupe. En de zon erbij. Voor de rest laat ik de beelden even spreken - want ik heb me al genesteld in de mooie bistro stoeltjes om ongegeneerd naar voorbijgangers te kijken. Want dat doe je toch als je op een terras zit, niet?


Ik ga voor de rillettes van lijnmakreel, altijd lekker. De sommelier serveert er een glas Trinq'âmes bij. Mijn zus neemt het favoriete voorgerecht van de chef. En dat is echt een aanrader: ravioli van gekonfijte inktvis met een Famille Maurel Chardonnay .Op het vaste menu staan ondermeer nog gevulde artisjok of een koude room van Créances wortel met slagroom van zachte kerrie en extra zoete gerookte zalm. Dat klinkt allemaal zo lekker! Voor wie niet kan kiezen, is er trouwens ook wekelijks een suggestie voorzien.Het interieur van Selecto ligt helemaal in lijn met de menukaart. Het restaurant ademt kwaliteit en sfeer, en dat past zowel voor lunch als voor diner. Als 's avonds de lichtjes aangaan, kan je er perfect terecht voor een tête à tête. Overdag kan je er evengoed gaan lunchen met een collega. Of zoals wij op het terras, in het zonnetje. 


Het wordt moeilijk kiezen, ik twijfel tussen de vis van de dag en de eend. Het wordt toch de eendenborst want als ik op het menu witte perziken met Sichuanpeper zie, ben ik verkocht. In het glas komt een Le Clos du Jaugeyron met een verfijnde geur op zwarte vruchten en zachte kruiden. 
Mijn zus gaat voor de krokante zalm mi-cuit met ratatouille met daarbij een witte Beaujolais. Ik mag even proeven en de zalm is echt mi-cuit. Njammie. Volgende keer ga ik voor de Saltimbocca of de tonijn met mozarella of de Caesar kip... Mijn zus heeft een zoete tand, ik ga zoals altijd voor de kaas. Ah, les fromages! Het adres hiervoor is Crèmerie de Linkebeek. We kregen er een Bolle senza frontiere uit de Marken bij geserveerd. Perfecte afsluiter.


Praktisch: 
Selecto * Rue de Flandre 95-97 * 1000 Brussel
02 5114095
van dinsdag tot zaterdag 12-14h30 en 19h-22h30 (op vrijdag en zaterdag tot 23h)


Het restaurant heeft een mooie vaste kaart, maar ook dagelijkse suggesties op het ritme van de seizoenen. Laat je verrassen door de sommelier. De selectie aan wijnen is zeker een meerwaarde.
Lunchen kan je aan heel democratische prijzen. Check zeker de website en FB pagina voor de suggesties.

wijnen Jane cave à vins Rue Washington 63 -1050 Brussel
kazen Crèmerie de Linkebeek - Graanmarkt 4 - 1000 Brussel

                                                  alle foto's door Iris Debremaeker * Swonderful 


En effet: "Cuisiner suppose une tête légère, un esprit généreux et un coeur large." disait Paul Gauguin.

Populaire posts