Sweet Asian memories * Shanghai in Gent * Cooking the books


                                                                                 Suzhou, 1992

Dit weekend nam ik even een trip down memory lane. In een ver verleden behaalde ik een diploma Sinologie in Gent. Met een mooi Erasmusjaar in Edinburgh als tussenstop  (Feesten!) - en een avontuurlijke solo reis op een leeftijd waar ik nu het koud zweet van krijg).
Na mijn thesis over de vijfde generatie cinema besloot ik dan ook gewoon mijn rugzak in te pakken en 'weg zijn wij'. Wij, ik alleen dus. Naar het grote land. En ik ben er toch wel even blijven plakken.

De liefde voor eten en de nieuwsgierigheid brachten me in de kleine keukentjes van de lokale oma's.
Mijn notitieboekjes krabbelde ik vol met recepten en stuurde die dan samen met talloze filmrolletjes naar mijn ouderlijke thuis.
Tegelijkertijd was er nog een waiguoren (buitenlander) met veel liefde voor eten in het grote China: Fuchsia Dunlop was de eerste Westerse vrouw die werd toegelaten in de koksopleiding in Chengdu.
HELD!
Toen Celine me vroeg als gastkok voor het event van Cooking the books kreeg de link naar Fuchsia en mijn opleiding in Gent een mooi verhaal. Celine en ik namen het laatste boek van Fuchsia in de handen en kookten samen uit de Shanghai Keuken.  En we serveerden ons Shanghai event in Gent bij Factor Ae, een nieuwe hotspot voor lunch op de site van de Eskimofabriek aan de Wiedauwkaai.


                                                                       foto: Stefanie Baert - FoodLove

Op het menu:

Knapperig zeewier met pinda's
Gekneusde komkommer met knoflookdressing
Gekneusde radijsjes in chili olie saus
Daikon met sesamolie
Dronken kip
Boeddhistische 'gebraden gans' met pittige 8 schatten relish
Vegetarisch krabvlees
Geroerbakte kokkels met Chinese bieslook

                                                         foto: Stefanie Baert - FoodLove


Varkensribben uit Wuxi met witte rijst
Leeuwenkopgehaktballen in heldere bouillon
zoete aardappelnoedels met tofu
Geroerbakte groenten uit de lotusvijver
Roodgestoofde vis
Geroerbakte kokkels met Chinese bieslook

Citrus
Pompoenkoekjes met Longjing thee


                                                             foto: Stefanie Baert - FoodLove


De recepten zullen op de blog komen, met het verhaal erachter.
Dus wie graag Shanghai in de keuken brengt, koop het boek of volg mijn blog.

Tot later! 再见

Populaire posts