Sprookjesachtig * The Plant Pharmacy: koken met de kracht van de natuur door Lisette Kreischer

Ik was een bloemenpluk-kindje en ben later met een bloemist getrouwd. Dat sprookje is voorbij maar de grote liefde voor de natuur en bloemen is gebleven en we hebben 2 prachtige kinderen op de wereld gezet.
Toen ik dit boek in handen kreeg, werd ik even stilletjes. Zo een gevoel van van groot naar klein gaan en terug van klein naar groot terug. Dat is toch de magie van de natuur?

En hoe kon het ook anders?
Het boek begint met een quote uit Alice's Adventures in Wonderland.

"I wonder if the snow loves the trees and fields, that it kisses them so gently? And then it covers them up snug, you know, with a white quilt: and perhaps it says, "Go to sleep, darlings, till the summer comes again". 






Het kindje in mij komt weer naar boven als ik door het boek blader.
Het gaat wel over "serieuze dingen" (ik doen mijn bovenste knoopje van mijn jurk al dicht) zoals kruidengeneeskunde. Maar de benadering is zo leuk (ik doe dat bovenste knoopje van mijn jurk alweer open).

 Op je blote voeten rondlopen en dan ineens in een brandnetel trappen. Ja, dat herinner ik me nog. Dat PRIKT! Lisette noemt de brandnetel (urtica) een prikkelbeest vanbinnen en vanbuiten.
Het reinigt, bouwt op, geeft nieuwe levenskracht en ondersteunt je weerstand.
Dat kriebelt naar lente.
Ze geeft een heel duidelijk overzicht van waar brandnetel goed voor is, hoe je het gebruikt en maakt een lekker soepje.
Een kittig brandnetelsoepje noemt ze het. Trek dus je handschoenen aan en pluk de lente.

                                                      recept en foto: Lisette Kreischer
Voor 4 personen:

olijfolie * 1 grote ui, gepeld en gesnipperd * 2 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd * 1/4 courgette, gewassen en in blokjes gesneden * 500 ml groentenbouillon * 100 g brandneteltoppen, vers geplukt en gewasssen * 2,5 el gistvlokken * zeezout * versgemalen peper * citroensap * haverroom

Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui.
Voeg de knoflook en courgette toe en bak ze kort aan.
Voeg de bouillon en brandneteltoppen toe en kook 5 minuten.
Voeg 2 el gistvlokken toe en pureer de soep glad.
Breng op smaak met zeezout, peper en citroensap.
Werk af met een scheutje haverroom en de overige gistvlokken.


Elk sprookje verdient zijn eigen prinses. Het wordt een echt into the wild kruidenfeest met deze sprookjesachtige pizza.

                                                     recept en foto: Lisette Kreischer

Voor de bodem:
300 g speltbloem * 500 ml haver - of amandel - of sojamelk * 1 el gedroogde marjolein of tijm * zeezout * olijfolie * speltbloem

Voor de pesto: (dit is voor 200g - schep de pesto in een weckpotje en bedek met een laagje olijfolie) je hebt voor de pizza ca 3 el nodig
40 g vers wild bladgroen * 25 g geroosterde pijnboompitten * 25g ongezouten geroosterde cashewnoten * 1 teentje knoflook gepeld en fijngehakt * 25 g basilicum * 25 g rucola * 50 ml extra vergine olijfolie * 1 el gistvlokken * 2 tl citroensap *kruidenzout

Voor de vulling:
3 el van de pesto * 3 kleine bosuien gehalveerd * 8 zongedroogde tomaatjes in reepjes * olijfolie * een handvol groen bv goudsbloem, marjolein, salie, bieslookbloemetjes, wilde knoflook, Oost-Indische kers * 2 el gistvlokken * rucola * kruidenzout * versgemalen peper

(PSST Ik ben een grote kaasliefhebber dus doe er toch wat van mijn favoriete kaas op - dat blijft wel tussen ons he)


Maak de pesto:
Maak het bladgroen goed schoon en maal met de rest tot een gladde pesto.
Breng op smaak met een snuifje kruidenzout.

Maak de pizza:
Verwarm de oven voor op 210C.
Meng in een kom het speltmeel met de havermelk en marjolein tot een glad beslag.
Voeg een snuifje zout toe.
Vet een bakplaat in met olie en bestuif met speltbloem.
Verdeel het beslag over de bakplaat en smeer uit tot de bakplaat ongeveer bedekt is.
Smeer de pesto over het beslag.
Bak de pizza10 minuten in de oven tot het deeg steviger is geworden.
Haal de pizza uit de oven en beleg met de bosui en zongedroogde tomaatjes.
Besprenkel met olijfolie en bak nog 15 minuten.
Beleg met het zachte groen en de bloemetjes en verdeel er de gistvlokken (en de kaas) over.
Besprenkel met olijfolie en bak nog 2 minuten tot de bodem krokant aanvoelt.
Haal uit de oven en werk af met rucola, kruidenzout en versgemalen peper.

"Go out, go out I beg of you. And taste the beauty of the wild. Behold the miracle of the earth. With all the wonder of a child" (Edna Jaques)

The Plant Pharmacy Uitgeverij Kosmos 
ISBN: 9789021566337 
€24,99 

Populaire posts