In Zuid Tirol noemen de appeltjes Marlene ® * en er is een silver lining aan deze blogpost

Voor je zegt, "daar is ze weer met haar appeltjes".
Deze schoonheden noemen Marlene en komen uit Zuid-Tirol. Ik kan het niet laten, maar telkens ik er eentje neem en in bijt (ze kraken heerlijk) komt er een liedje van Marlene Dietrich in me op. Maar dit terzijde, ik dwaal vaak af bij moois en lekkers.
Dus, deze schoonheden genieten tijdens hun groei van bloesem tot vrucht van maar liefst meer dan 300 zonnige dagen en 2000 uren zonlicht. (Oh was ik ook maar een appel).
De geografische ligging aan de zuidkant van de Alpen in combinatie met het Mediterrane klimaat zorgt voor de unieke smaak. Ze komen in vijf variaties, deze heerlijkheden.
Ik koos de frisse groene uit om er een recept mee te maken.

                                                           foto: Iris Debremaeker * Swonderful 

Omdat ik geen zoetebek ben en eerder naar het zurige grijp, koos ik voor de groene appeltjes. Samen met groene asperges en groene kruiden vormen ze een heerlijke topping voor een eenvoudige pizza.
Koop je deeg kant-en-klaar of pak uit met je keukenprins(essen)talenten, dat laat ik aan jou over.
Ik laat het van mijn mood van de dag afhangen en hoeveel honger of tijd ik heb.
Mm, dolce far niente is ook af en toe een must, dus voel je zeker niet schuldig als je met kant-en-klaar deeg werkt. Of gebruik eens een Turks brood (pide) als bodem als je toevallig geen deeg in huis hebt.
Ik woon in een multiculturele buurt vol met lokale winkeltjes die de beste feta aanbieden maar ook op de markt kan je heerlijke geitenkaas of schapenkaas vinden. Daar kan je ook ineens je verse asperges en dragon vinden.



Pizza met groene asperges, dragonpesto, appel en geitenkaas 

voor de dragonpesto:
geroosterde blanke amandelen of hazelnoten
1 teentje geplette knoflook
een flink handvol dragon en bladpeterselie
een scheut goede kwaliteit olijfolie
geraspte pecorino
limoenzeste

voor de topping:
een bussel groene asperges
een scheutje olijfolie
versgemalen peper
limoensap
Granny Smith Marlene appels
goede kwaliteit geiten - of schapenkaas

Maak de dragonpesto:
Meng alle ingrediënten voor de pesto en breng op smaak met limoenzeste en versgemalen peper.

Maak de topping:
Schaaf de asperges en verwijder de harde stukken. Meng met olijfolie, limoensap en versgemalen peper.
Was de appels en snijd in dunne plakjes. Besprenkel met limoensap.
Verkruimel de kaas met je handen.

Stel de pizza samen:
Verwarm  de oven voor volgens de instructies op de verpakking.
Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier.
Strijk in met de pesto, verdeel er de appelschijfjes en geschaafde asperges over.
Werk af met de kaas en bak mooi goudbruin in de oven.

Tip: ook heel lekker als je een kleine tl sumak en 1/2 geplette teentje knoflook door de olie van de asperges mengt voor je ze op de pizza legt.
Tip: heb je een pizzasteen? Laat die 15 minuten mee verwarmen in de oven op hoogste stand.


En dan nu de silver lining.
Het is de eerste keer dat ik meedoe aan een soort van bloggerscontest. Omdat appeltjes me nauw aan het hart liggen. Omdat Zuid-Tirol lonkt (oh, de zon en de natuur).
En omdat ik trouwe volgers misschien hiermee kan belonen.
Het is een wedstrijd die is uitgeschreven onder bloggers en wie wint, mag met enkele geliefde volgers - jaja, echt - de appeltjes daar ter plekke gaan uitproeven en genieten van het zonnetje.



                                                               foto: Iris Debremaeker * Swonderful 
                       





Populaire posts