hartverwarmende ontmoetingen * Salade Sociale

Gisteren was voor mij zo een dag die in het grote boek van mooie dagen mag komen.
Spontane ontmoetingen kunnen je leven toch zo verrijken net op een moment dat je daar zo'n behoefte aan hebt en je daar niet bewust van was.
Het zonnetje scheen. Buiten en binnen. En mijn hart is terug een stukje warmer.
Ik schrijf pas vandaag omdat de verhalen even moesten binnenkomen.
Mooie, sterke, integere mensen, deze 3 mannen op de foto. En ook de mooie vrouw die ik via deze weg heb mogen ontmoeten.

                                                    foto: Salade Sociale

Salade Sociale.
What's in a name - een salade, een gezonde lunch en eten is helpen.
Van jouw sociale sla waar je maar 1 euro extra voor betaalt gaat die rechtstreeks naar een lokaal goed doel. Naar welk doel jouw bijdrage gaat, kan je vinden op het grote bord aan de muur. Elke 3 maanden steun je zo een nieuw sociaal verhaal.


Deze hartverwarmende plek bevindt zich middenin de smeltkroes van traditities en culturen aan het Kievitplein. Het brood komt van Kleinblatt, een bakkerij met een heuse geschiedenis en allure. De groenten van bioboerderij De Kleibeek. En voedseloverschotten? Daar wordt mee gewerkt. De Steenhouwer is een organisatie die ze uitdeelt aan mensen die ze broodnodig hebben of verwerken ze in gratis maaltijden.
MM, even vermelden dat het ook erg lekker is! Gisteren mochten we voorproeven en het geitje was mijn favoriet. Zodra deze tekst klaar is, keer ik ook terug met een vriendin om nog een geitenkaas sociaal slaatje te gaan eten.Maar nog even verder vertellen...
Die eerste 2 sociale weetjes en de lekkere gerechten zijn op zich al heel mooi.
En er is meer! De keukenprinsen van dienst zijn beide mannen met een persoonlijk verhaal. Een verhaal van moed en doorzetten en hoop. Met een visie op een mooie toekomst in ons land.
De reden waarom ik even moest wachten om het neer te schrijven, is omdat ik zelf even hun verhaal moest plaatsen en verwerken. Een hele grote dank aan beiden om de tijd te nemen om hun verhaal met mij te delen. Deze jonge mannen hebben in Arne dan ook de ideale "boss-friend' gevonden omdat Salade Sociale hun grond onder de voeten geeft. Grond die ook broodnodig is na alles wat ze hebben meegemaakt en achter zich willen laten. Zo gaat Arne hen ook helpen in de begeleiding om hun familie naar Antwerpen te brengen. Jarenlang zijn zij al gescheiden van hun dierbaren en ik hoop zo met hen mee dat alles vlot verloopt. Weet je, als in september de echtgenote naar hier kan komen wonen, dan is het feest en dan wil ik graag voor jullie koken! Ook voor de Syrische mama en zusjes.

Over het persoonlijke verhaal ga ik niet verder vertellen, dat is me in vertrouwen gedeeld en dat koester ik. Wel wil ik even vermelden dat deze mannen allebei avondles Nederlands volgen na de drukke shift in Salade Sociale en allebei al een mooi mondje Nederlands spreken. Naast alle andere talen die ze op hun jarenlange tocht naar ons land hebben geleerd.
Zo heeft Hassan- en hij is nog maar 24 jaar oud! - tijdens zijn tijd in Griekenland een "school for refugees" van 0 opgestart omdat hij ook rotsvast gelooft in een betere toekomst. En dat die toekomst er pas kan komen met een degelijke opleiding. De school noemt Hope - School Skaramagas Refugees Camp.

Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen dat het lekker en mooi is bij Salade Sociale. En dat er meer mensen de moed moeten hebben om aan zo'n project te beginnen. Dat het eigenlijk de taak is van de overheid om hier energie in te steken en dat ik mijn eigen projectje ook terug op tafel ga gooien.
En dat ik, als ik deze mensen ergens in kan steunen, er altijd zal staan. Want ze zitten nu al in mijn grote mooie boek van herinneringen en ontmoetingen.


Praktisch: 
www.saladesociale.be
(met het mooie logo door Bruno Vergauwen)
maandag - vrijdag 9h tot 17h
Van Immerseelstraat 7A
2018 Antwerpen


Populaire posts