Siciliaanse hemel - dromen van de zomer

Omdat ik niet aan tournee minerale doe en hou van een goed glas wijn.
Omdat ik zoveel mooie kookboeken heb die me doen dromen van zon in donkere dagen.
Omdat ik gewoon ontzettend graag kook.

Daarom dus. Er komt een nieuwe reeks blogberichten met mijn favoriete recepten uit mijn favoriete kookboeken gekoppeld aan een lekkere wijn van het wijnhuis Gramolere.


Het boek: Sicilië door Giancarlo & Katie Caldesi
De wijnen: Fedele Rosso en Fedele Bianco 

Sicilië is een echte smeltkroes van invloeden uit het Oosten en het Westen. Doorheen de geschiedenis kende het land een opeenvolging van invasies die elk een eigen invloed meebrachten. Dat maakt de keuken ook zo anders dan de culinaire traditie van Italië. In de interessante inleiding van het boek komt dit uitgebreid aan bod.

Er is een apart hoofdstuk gewijd aan het streetfood van Palermo. Het hoofdstuk over de antipasti is heerlijk eenvoudig en doet je watertanden.  Van sardineballetjes tot rauwe zeebaars.
Een stukje over soepen en dan groenten & salades. Omdat de armoede Sicilië trof werden de chefs heel origineel in de keuken: aubergineplakjes vervingen kalfsplapjes of visfilets, ze gingen wildplukken (foraging is van alle landen en alle tijden). Snijbiet, rucola en cichorei waren geen vreemde groenten. Dus ook voor de vegetariërs is dit boek een aanrader.
Pasta, rijst en couscous komen mooi aan bod in eenvoudige recepten. De ragout van worst en wilde venkel en pasta met saus van sardines en wilde venkel kwamen afgelopen zomer vaak bij ons op tafel.
Nu heb ik visrecepten uitgekozen om met jullie te delen omdat die volgens mij best bij mijn wijnkeuze passen en ik ook een grote visliefhebber ben. Tot slot de dolci en cocktails. Gelati gelati gelati - dat is vakantie!

Pesce crude al salmoriglio
Rauwe zeebaars met een munt-citroendressing

                                                                      foto met dank aan Good Cook


Vis, vis, lekkere vis. Voor verse vis ben je op Sardinië absoluut op de juiste plek. En wat is er lekkerder dan rauwe verse vis? Het recept is ook heerlijk eenvoudig dus best serveren op een luie warme dag met een fris glas witte wijn erbij.
De wijn: Fedele Bianco 
Producent: Fedele
Type: Wit
Appellatie - Regio - Land: Terre Siciliane IGP - Sicilië - Italië
Wijnmaker: The Wine People
Assemblage: Catarratto – Inzolia - Grecanico
Vinificatie: De druiven zijn afkomstig van de beste wijngaarden in de Trapani area.
100% Biologische wijn. Manuele pluk van de druiven. Aparte fermentatie van de druiven onder temperatuurcontrole gedurende 3 weken. Nadien rijpt de wijn nog even verder “sur lie”. Wijnbeschrijving: Fedele Bianco is een perfect passe-partout wijn. “Everyday-drinking wine” met aroma’s van citrus en tropisch fruit. Verfrissende afdronk!
Het recept:
voor 6 personen

1 rode ui * 4 filets zeebaars * een stukje rode chilipeper * een handvol muntbladeren * zout * versgemalen peper
dressing: 2 el fijngehakte peterselie * 1 fijngehakt teentje knoflook * 1 tl oregano * 4 el extra vergine olijfolie * 2 el citroensap * zout * versgemalen peper

Pel en snij de rode ui in fijne ringen. Leg 15 minuten in koud water.
Snijd de vis in plakjes van 3mm.
Giet de uiringen af en laat kort uitlekken op keukenpapier.
Hak de chilipeper fijn en hak de munt grof.
Leg de plakjes vis op het bord en verdeel er de ui, chili en munt over.
Zet in de koelkast.
Maak de dressing: Doe de peterselie met de knoflook in een kom. Schenk er 3 el kokend water over en voeg de oregano toe. Druk met de achterkant van een lepel onder water. Zo komen de essentiële oliën vrij. Schenk de olie erbij en laat afkoelen. Voeg het citroensap toe en breng op smaak met zout en peper.
Haal de vis uit de koelkast en bestrooi vlak voor het serveren met zout en peper.
Schenk er de dressing over en laat 5 minuten op kamertemperatuur staan.
Serveer met een glaasje frisse witte Fedelo.

Sarde a beccafico
Gevulde sardines met spinazie, pijnboompitten en rozijnen


                                                                   foto met dank aan Good Cook 

Wie Sardinië denkt, denkt automatisch aan sardines. Zomer op je bord. Dit is een traditioneel Siciliaans gerecht waarvan elke chef zijn eigen versie heeft. En die van de mamma is altijd de beste!
De wijn: Fedele Rosso 
Producent: Fedele
Type: Rood
Appellatie – Regio - Land: Terre Siciliane IGP, Sicilië, Italië
Wijnmaker: The Wine People Assemblage: Nero d’Avola – Merlot - Syrah
Vinificatie: De druiven voor deze Cuvée groeien op de heuvels van het Trapani areao.
100% Biologische wijnbouw. Fermentatie onder temperatuurcontrole gevolgd door een malolactische fermentatie om zachte tannines te bekomen. Wijnbeschrijving: Nero d’Avola is de nummer 1 van de rode druiven in Sicilië. Aroma’s van rode bessen en een flinke dosis rood fruit. Mooie structuur en zachte tannines.

Recept: voor 6 personen
500 g spinazie * 7 el extra vergine olijfolie* 1 teentje knoflook * zout * versgemalen peper * 50 g pijnboompitten * 50 g blanke rozijnen * 40 g vers broodkruim * 12 verse sardines (gefileerd) * 1 bio sinaasappel * 8 laurierblaadjes

Laat de rozijnen 30 minuten weken in warm water.
Stoom de spinazie kort, giet af en laat afkoelen. Druk het vocht eruit en hak fijn.
Pel de knoflook en snijd in plakjes. Verhit 3 el olijfolie en fruit de look. Voeg de spinazie toe en breng op smaak met peper en zout.
Hak de pijnboompitten en rozijnen grof en voeg toe aan de pan.
Laat al roerend 5 minuten bakken.
Haal van het vuur en laat afkoelen.
Meng met het broodkruim.
Verwarm de oven voor op 170C.
Vet een ovenschaal in met een el olijfolie.
Bestrooi de sardines met zout en peper en besprenkel met olijfolie.
Leg een sardine in de palm van je hand en verdeel wat spinaziemengsel over de lengte.
Rol de vis op en steek vast met een prikker.
Herhaal met de rest van de sardines en leg in de ovenschaal.
Snijd de sinaasappel in schijfjes en leg erbij. Steek de laurierblaadjes tussen de vis.
Besprenkel met de rest van de olijfolie en zet 20-25 minuten in de oven.

ISBN: 9789461431646 | Pagina's: 272 | €24.95 van uitgeverij GOOD COOK 
Fedele te verkrijgen via Gramolere prijs €7

Populaire posts