PUBLIEK: verwennerij met een ster * met dank aan Yapado


                            (beetje Twin Peaks gevoel - het was nogal mistig en koud die avond)

Even teasen met het menu:
* Siderit Gin
* Aardpeer - runderhart - zure room
* Gepofte gele biet - dooier - tomaat
* Varkenshaas * knolselder * champignon
* Appel - venkelzaad - yoghurt
* Rijst - peer - granen - zaden
* neuzekes




December was voor velen een feestmaand, maar begon toch net iets anders bij mij.
'Werkongeval'. Onderweg naar het mooie Bureau Cuisine om de tafel te dekken en de workshop voor te bereiden voor het eindejaarsmenu van Sofie Dumont.
Het had gevroren, ik zat op de verkeerde tram of gewoon fout afgestapt, opgejaagd, me nog eens extra haasten voor een levering die de dag tevoren niet was aangekomen, hoofd vol TO DO... even uitwijken voor een fietser en ... met mijn hoofd op de stoep beland. Een krak gehoord en gevoeld.
Nog de hele dag doorgewerkt op adrenaline en we doen maar door (as always).

De dag erop bleek dat ik een flinke hersenschudding en een breuk in de oogkas had opgelopen, ik altijd met mijn 'vooral doorgaan'...

Dus december was een maand met een stevige hersenschudding, ogen in alle kleuren van de regenboog, in het donker liggen en nadenken over hoe fragiel we toch zijn. Een stomme val kan veel gevolgen hebben.

Maar, en daar wou ik het nu eigenlijk over hebben, er stond een mooi evenement op het programma - nu net de eerste dag dat ik terug naar Vilvoorde treinde om mijn eerste na-de-hersenschudding-werkdag aan te vatten.
PUBLIEK, mijn lievelingsrestaurant in Gent, dat kon en mocht ik toch niet missen.

Het restaurant was gereserveerd voor Yapado en hun gasten. Mijn zus en ik waren uitgenodigd en kregen een tafeltje voor 2 - een tete a tete met een heerlijke menu en voor ons een bij-babbel na mijn hersenschudding.
ZE MENU :-)

Mijn eerste alcohol sinds de hersenschudding was ineens een flinke Siderit gin, mijn favoriete.
De Hibiscus met een roze pompelmoesschijfje! Die maken we thuis al wel eens bij gelegenheid ;-)

5 cl Hibiscus gin * 2 La Bararaca hibiscusbloemen * 4 bolletjes roze peper * 1 Botanic & Fruits rozepompelmoes schijfje

Zus koos de Cool Tankard.

Dit werd ons aangeboden door Siderit Classic Gin.

Siderit Classic Gin is een exclusieve Spaanse gin uit Cantabrië.
12 botanicals (jeneverbes, glidkruid, marcona amandel, iriswortel, kardemom, kaneel, engelwortel, sinaas-en mandarijnschil, koriander, roze peper en hibiscus) worden eerst gemacereerd en dan 2x gedistilleerd in een unieke, gepatenteerde glazen distileerkolf. Na distillatie wordt de gin aangelengd met het zuivere water van de Ortigosa de Monte.
De naam Siderit komt van 1 van de botanicals: Syderitis Hissopifoloia (glidkruid).

Mijn persoonlijke favoriet gerecht van de avond was het hartje. Aardpeer, runderhart, zure room.
Tussen het babbelen door. We waren er even stil van.
Olly weet je toch altijd te verrassen met sterke gerechten. Runderhart is een bijzonder sterk ingredient voor een starter. Met Tierenteyn mosterd en gerookte zure room. NJAMMIE.


En zeg nu eens allemaal "Dank u, Olly", dat we het recept mogen delen!

voor 4 personen:
500 g aardpeer * 200 g geroosterd runderhart * 60 g gehakte hazelnoten * 40 g gebakken gehakte groene kruiden (kervel, bieslook, dragon, peterselie) * 65 g Elvea pomo e legumi * 30 g Tierenteyn mosterd * 5 g gebakken boekweitkorrels en quinoa

Schil de aardpeer, snijd in blokjes en bak in olie. Laat afkoelen en meng met de rest van de ingrediënten. Breng op smaak met peper, zout, olijfolie en witte wijnazijn.
Was de aardpeer e snij in pakjes.
 Laat 100 g zure room roken onder deksel op de BBQ en laat koelen op ijs. Klop op en kruid af met gerookt zout.
Werk af met enkele blaadjes oxalis peru.


Gepofte gele biet, dooier, tomaat 
En hier was ik zonder het te beseffen ineens met mijn handen aan het eten. Ik denk nu niet dat Olly me dat kwalijk zou nemen.




Dit werd ons aangeboden door Elvea 
Er waren eens 2 broers, de Italiaanse gebroeders Luigi en Francesco Vitelli die vanuit hun geboortedorp Torre del Greco emigreerden naar de Verenigde Staten. Ze misten de keuken van la mama en zo ontstond de import van conserven vanuit Zuid-Italië.
Begin 20ste eeuw trok Luigi terug naar Italië en startte ELVEA op.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik onbewust altijd al Elvea heb gekocht en gebruikt, zonder het verhaal eigenlijk te kennen. Vooral omdat het gewoon een heel goed product is. Ik heb bv een zwak voor de gele tomaatjes en als we pizza maken thuis is het altijd met de basis van Elvea. Er is trouwens ook recent een leuke boek verschenen met receptjes "Italia al pomodore".

Varkenshaas, knolselder, champignon
Dit werd ons aangeboden door Lidl
Lidl is een supermarktketen. Chef Olly koos als hoofdingrediënt voor duurzamer varkensvlees.
Dieren onder het Beter Leven keurmerk (uitgereikt door de Dierenbescherming) hebben meer ruimte.



Even ter info, de aangepaste wijnen die avond waren van Lidl en ik heb in het verleden ook al heel lekkere wijnen van daar geproefd.

Appel, venkelzaad yoghurt
Rijst, peer, granen en zaden


Dit werd ons aangeboden door Pure Via 
Pure Via is pionier en marktleider in suikervervangers van natuurlijke oorsprong.

Neuzekes! 
Dit werd ons aangeboden door Geldhof
Al 3 generaties lang produceert Geldhof vanuit Eeklo ambachtelijke cuberdons. Ze zijn inmiddels ook erkend als traditioneel Vlaams streekproduct.



En omdat ik zo ontzettend gevoelig ben voor alles dat lekker ruikt en me vooral niet irriteert of doet niezen - ben een aantal keer naar de ladies room gegaan alleen al om mijn handen te verfrissen en de geur van de Spaas stokjes op te snuiven.
Intussen is onze ladies room en badkamer thuis al omgetoverd en heb ik een Spaas 'moment' van de dag.


Dit werd ons aangeboden door Spaas 




info:
Siderit gin: http://siderit.be/ verkrijgbaar bij Carrefour €30,95
Elvea: http://elvea.be/
boek https://www.lannoo.be/nl/italia-al-pomodoro €24,95
Lidl: https://www.lidl-shop.be/
Pure Via: http://www.purevia.be/
Geldhof: http://www.conf-geldhof.be
Spaas: https://www.spaas.eu




Populaire posts