Preibrood met hartige confituren

Een makkelijk receptje voor een druilerige zaterdag dat ik vorig jaar voor Nest Magazine maakte.
Met in de hoofdrol: de prachtige planken van Patsy Delarue 'Petit Patsy', de schattige kaasvorkjes van Point-Virgule. En last but not least, mijn kaasverslaving en grote liefde voor Michel 'Kaasmeester' Van Tricht. 
Want alle mooie dingen komen in 3.

                                    in opdracht van Nest Magazine - fotografie: Kris Vlegels

Voor het preibrood: 
2 preistengels * 8g gedroogde gist * 40 ml lauwwarm water * 1/2 tl bruine suiker * 1/2 kg tarwebloem * 2 el hazelnotenolie (Migino) * versgemalen peper * zeezout * venkelzaad * Fleur de sel

Voor de pruimenconfituur:
750 g ontpitte pruimen * 2 steranijs * stukje geraspte gember * 1 kg geleisuiker * szchuan peper

Maak het preibrood:
Snij de prei met behoud van een stukje groen overlangs door en spoel onder koud stromend water. Pocheer in gezouten water en laat goed uitlekken. Laat afkoelen.
Los de gist en suiker op in lauw water tot je een schuimig laagje hebt. Kneed met de bloem en olie tot een elastisch deeg, kruid met peper en zeezout en laat rijzen onder een vochtige theedoek.
Verwarm de oven voor op 180C.
Verdeel het deeg over een bakplaat met bakpapier. Leg er de prei op en bestrooi met venkelzaad en Fleur de sel
Bak goudbruin in 30-35 minuten.

Maak de pruimenconfituur:
Snij de pruimen in stukjes en laat met de rest van de ingredienten inkoken tot een dikke confituur. Verwijder de steranijs en schep de confituur in gesteriliseerde potten. Sluit af met het deksel en draai om. Bewaar na opening in de koelkast.

Het recept van de witloofconfituur kan je hier vinden 

Serveer met pittige kazen bv Pas de Bleu, Pas de Rouge, Hervekaas, Morbier, Mont d'Or>

Populaire posts