Les frites, c'est fantastique!


                                                                         foto met dank aan Frites Atelier Amsterdam


Gisteren was Sergio Herman (ja, echt) onze persoonlijke gastheer.
In het Frites Atelier Amsterdam - (niet te verwarren: hier in Antwerpen) stond een gedekte tafel op ons te wachten om de nieuwe Seasonal Special te proeven.
Sergio houdt van reizen en heeft tijdens zijn reis naar Mexico -samen met mijn grote chocoladeheld Dominique Persoone - heel wat inspiratie opgedaan. Hij heeft nu dus ook het voornemen meer te gaan reizen. Ik kan alleen maar JA knikken want de man is nu al een tovenaar in de keuken dus hou je vast als hij terugkomt van verre reizen.


De Mexicaanse inspiratie werd vertaald naar de "frites". Niet meteen een combinatie die je zelf in gedachten had?
Wel, ik kan je verzekeren, als je net als ik een eerder pittig mondje hebt, ga je heel blij zijn met deze selectie. Het zijn dan ook al zeker niet de doordeweekse frietjes, die van Sergio Herman. Die 3*** krijg je ook niet zomaar in je schoot geworpen dus ook hier zocht hij de perfectie op.

Ruim anderhalf jaar is er getest en geproefd om de juiste aardappel (Zeeuwse, wat had je anders verwacht?), bakwijze en lekkerste toppings te serveren. Wat ik persoonlijk het allerlekkerste vind is dat het schilletje eraan blijft, lekker crispy. De kruiding is subtiel, niet een berg zout die alle smaken verdoezelt maar met zout gewonnen uit zeekraal. Onze bodem.

Er hangt een hele mooie foto van Sergio in de zaak maar zijn charisma is in het echt nog groter. Hard werken en leven geeft altijd wel een beetje eelt aan de ziel. Een mooie ziel.


De homemade mayonaise waarvan er dagelijks 7 vers worden gemaakt, worden uit de vaten 'getapt'. Het oogt er ook erg mooi, de witte tegels nodigen je uit om binnen te wandelen.
Het zijn al die kleine details die de sfeer bepalen en ook dat is voor mij zeker een groot deel van de smaakbeleving. Ja, ook bij frietjes.Wat is dan nu de 'special' van het moment? De Cheesy Jalapeño & Pulled pork. Vwolla - 3 is the magic number zou ik zeggen. Nog meer Mexicaanse inspiratie kan je vinden in de Mexican BBQ Sausage met Andalouse, ingelegde jalapeños, Siracha, koriander en dat allemaal op een zachte brioche. 
Moeilijk kiezen toch?


Klassiekers die blijven rechtstaan: het stoofvlees met de mosterdzaadjes, de garnaal kroket met tartaar (ik ben zo iemand die de trein neemt naar zee om een garnaalkroket te gaan eten).
De peanut moest ik helaas laten passeren, want van pinda moet ik afblijven. Maar het hmmmm aan tafel was wel duidelijk.


En hij kijkt alweer verder, zo kennen we Sergio op zijn best. Er staan al 2 nieuwe vestingen op het agenda: ook in Gent en Brussel gaan we van de "frites' met een gouden randje kunnen smullen. 


Praktisch: www.fritesatelier.com
Antwerpen: Korte Gasthuisstraat 32
Den Haag: Venestraat 7
Utrecht: Steenweg 56
Arnhem: Vijzelstraat 16 


                              alle foto's met dank aan Frites Atelier Amsterdam - ik was te druk met proeven :-)

En ja, nog even vermelden - toen we afgelopen voorjaar een weekendje Den Haag deden, was de Frites Atelier al gesloten toen we aankwamen. De jongen die de deur afsloot, sprong terug naar binnen om ons een menukaartje mee te geven voor de dag erop. Dat is voor mij service.

Populaire posts