om een keer sjiek te doen - een hapje voor kerstavond met appeltjes van bij ons

Ik ben er weer met mijn appeltjes. Als je zo op anderhalve maand een boek met 100 recepten in mekaar bokst, laten die niet zo snel los. Gelukkig maar, want ik heb een groot hart voor appeltjes. En dan toch vooral de appeltjes van eigen bodem. Dus maakte ik voor het boek ook een hapje. In een glaasje. Al ben ik geen glaasjesmens - het was gewoon ook mooi voor de foto. En soms primeert dat ook. (ps op de dag van de shoot was het net hittegolf dus even knoppen omdraaien naar kerst toe).

Niets houdt je tegen om gewoon de pot op tafel te zetten en je leukste kommetjes boven te halen.
En pst, de restjes vind ik persoonlijk het lekkerst - ik ben een grote risotto fan!
Koop hiervoor wel een mooie arboriorijst van goede kwaliteit. En krab van goede kwaliteit.
Echt! Je zal het verschil zeker merken en tenslotte is het maar 1x per jaar kerstavond toch?

                                     recept en styling van mijn grote appelboek
                                     fotografie: Roos Mestdagh


voor 4 personen:

200 g gekookt krabvlees
1 rode ui
1 venkel
boter
olijfolie
1/2 tl venkelzaad
300 g arboriorijst
1l visbouillon
vermout
dille
1 Greenstar
vers gemalen peper
Fleur de sel

Laat het krabvlees uitlekken. Pel en snipper de ui fijn. Snijd de venkel in kleine blokjes. Fruit de uit en venkel met het venkelzaad aan in boter en olijfolie. Voeg de rijst toe. Roerbak tot glazig. Verwarm de visbouillon. Blus de rijst met de vermout en laat kort inkoken. Doe er pollepel na pollepel de bouillon bij tot de rijst gaar is.
Was de appel en snijd in stukjes.
Neem de risotto van het vuur en roer er de krab onder. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de appelblokjes en dille.


Populaire posts