Lussekatter * San Lucia


Kerstkaart met Lucia en kaarsen.
Elk jaar op 13 december start in Zweden de zo geliefde kerstperiode. Al sinds de middeleeuwen wordt het midwinter lichtfestival er traditioneel gevierd.
De meisjes mogen dan vroeg in de morgen in een wit kleedje met rode sjaal en kaarsjes op hun hoofd het gezin wakkermaken en eten brengen.

Ok. Zei daar iemand eten?
Geen kaarsen op mijn hoofd vandaag en geen wit kleedje, maar we vieren toch mee. Ik duik in de keuken om Lussekatter te maken, de traditionele gele saffraanbroodjes die op 13 december bij de Zweedse gezinnen op tafel komt. 
Het recept komt trouwens uit ons eerste boek Brunch! uit de keuken van de zussen waar we een hele Scandinavische brunch op tafel toverden.


Voor 32 broodjes:
200 g boter * 5 dl melk *40 g gedroogde gist * 5 g saffraan
1 kg bloem * 100 g suiker *1 tl zout * 50 g rozijnen 
1 ei 


                      uit ons boek Brunch! uit de keuken van de zussen - fotografie: Iris Debremaeker

Smelt de boter en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Verwarm de melk tot lauwwarm en laat er de gist in oplossen.
Doe de saffraan en de boter bij de melk. Laat 10 minuten rusten tot er een schuimig laagje op de melk komt.
Meng in een andere kom de bloem met de suiker en het zout.
Giet de melk erbij.
Kneed 10 minuten tot een elastisch deeg.
Bestrijk een grote kom met olie en leg het deeg erin. Dek af met een theedoek en laat 90 minuten rijzen op een warme plek.
(Drink een koffie). 
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Haal het deeg uit de kom en kneed het deeg terug door.
Verdeel het in 32 stukjes en rol ze uit tot een sliert. Vorm er 8jes mee. Geef met je beide handen een draai aan de lus en leg in het midden van elke lus een rozijn.
(Mijn broodjes lijken vaak meer op zeepaardjes maar smaken even lekker als bij de Zweedse bakker.)
Leg de broodjes op de bakplaat en dek af met een theedoek en laat nog 30 minuten verder rjzen.
(Drink een glögg).
Verwarm de oven voor op 160C. 
Klop het ei los en strijk de broodjes er lichtjes mee in.
Bak ongeveer 20 minuten in de oven.
Laat we nadien afkoelen op een taartrooster.

                         uit ons boek Brunch! uit de keuken van de zussen - fotografie: Iris Debremaeker


TIP mijn favoriete Scandinavische kruidenlikeur is Valhalla en die koop ik bij Foodiemarket 
SCHOL! 


Populaire posts