Rust in de Vlaamse Ardennen #Wandelwalhalla

                                                                                      foto: Iris Debremaeker 

Geen lange vluchten, geen tropisch zonneparadijs met zwembaden voor mij.
Ik knibbel en knabbel tijdens de zomer wat fijne pauzemomenten aan mekaar om het woord 'vakantie' te spellen.
De ideale reisgenoot hierbij is mijn zus (swonderful blog). We delen niet alleen het zusjes zijn maar ook de houding van 'we zien wel waar we komen' en 'dieet kan morgen ook nog' filosofie. Ideaal dus voor weekendjes weg en rustig genieten.


Toen we uitgenodigd werden door Toerisme Oost-Vlaanderen om de wandelroutes rond Brakel te verkennen, kwam er eerst een grote HOERA en dan ineens een kleine 'Hoe is het toch mogelijk?' aan te pas. Wij zijn geboren en opgegroeid in Oost-Vlaanderen en tijdens onze puberteit konden we niet snel genoeg weg van de weiden en de stilte. Een beetje terug naar de roots dus... en echt volop genoten van de wandelroutes en het mooie landschap uit onze geboortestreek.


                                                                                             foto's: Iris Debremaeker 

Voor wie graag wandelt, is Oost-Vlaanderen echt een walhalla: er is een netwerk van maar liefst 800km uitgestippeld in handige wandelnetwerk kaarten. Voor ieder wat wils, zowel voor de weekendwandelaar als de geroutineerde stapper.

Wij kozen voor de pluk wandeling en ik nam mijn mooiste 'roodkapjewaargajeheen' mandje van Dille & Kamille mee om in de plukmood te komen. Jammer dat het pluk seizoen op zijn einde liep en ook de plots hevig regenbuien parten speelden. We keerden terug met een klein mandje eetbare bloemen maar we leerden intussen ook weer wat bij over de geschiedenis van onze geboortestreek, eetbare bloemen, zagen mooie paarden in de wei (en hebben -zoals zussen doen -stevig wat afgelachen ook).

De streek rond Brakel is landbouwgebied. Tijdens de 19de eeuw konden de plaatselijke boeren een extra centje verdienen door een stuk van hun land te beplanten met kruiden bestemd voor de apothekers in de steden. Je vindt er nu nog veel lappen grond vol medicinale kruiden. Het is ook fijn dat er een terugkeer is naar de natuur, steeds meer mensen begeleiden op professionele manier pluk wandelingen. Dat kunnen we alleen maar toejuichen! Onze gastvrouw gaf ons een zorgvuldig uitgestippelde route en beschrijving mee.

                                                                                              foto's: Iris Debremaeker 

Ons huisje voor de nacht was een met duurzaam materiaal gerenoveerde stal in B&B De Groene Weg, met een prachtige oude wilg die je verwelkomt wanneer je het erf opwandelt. De B&B straalt een serene rust uit, met een appelboomgaard en schaapjes en kippen in de tuin. Terwijl wij naar de appeltjes stonden te kijken, kwam er ineens een wild hertje nieuwsgierig naar ons kijken, 'Bambi in Brakel'.

De B&B biedt ook exclusief in Vlaanderen houten 'pods' aan, in de nu meer trendy glamping stijl. Voor de logies van de pods staat er trouwens elke ochtend een mooie ontbijtmand klaar met streekproducten.

Bij aankomst kregen wij een glas appelsap aangeboden van de appeltjes uit de boomgaard. Elk jaar komt iemand met een sapcentrifuge langs om de massa appeltjes en druiven om te toveren tot een heerlijk troebel sap. We kregen als cadeau een box met het sap mee en zo konden mijn jongens er ook van genieten. mmmmm.

                                                                                              foto's: Iris Debremaeker 


Vakantie = ontbijt.
Tijdens de drukke werkdagen is het voor ons altijd een snelle granola maar vakantie is gegarandeerd lekker lang ontbijten.
Hier zaten we op het juiste adres: een zacht muziekje op de achtergrond, een prachtige selectie aan huisgemaakte confituur (met de originele recepten van de gastvrouw in een boekje apart), artisanaal brood, yoghurt en kaas van de lokale geitenboerderij en het heerlijke appelsap.

De gastvrouw houdt van koken en kruiden en leven. Ze heeft de hele wereld afgereisd om nu hier haar verhaal verder te vertellen,iemand met wie je uren zou kunnen praten over de schoonheid van de natuur met een glas streekbier erbij.  

                                                                                                   foto's: Iris Debremaeker  

Aperitieven deden we die avond dan ook met een streekbiertje: Pater Lieven: een blonde voor mijn zus, een donkere voor mij, zoals het hoort voor blondes en brunettes. Ik nam alvast wat donkere mee voor een volgende portie stoofvlees. De grote Creuset staat klaar.
De Vlaamse Ardennen hebben trouwens een mooie biergeschiedenis, de oudste brouwerij, Roman, dateert van 1545. Volgende keer gaan we een brouwerij route en proeverij inplannen.Wij komen zeker terug naar B&B De Groene Weg voor meer verhalen, lange wandelingen en culinaire verwennerij. Vakantie in eigen land. 
           
Praktisch:
Alle informatie rond de wandelingen in de Vlaamse Ardennen kan je vinden op www.wandelwalhalla.be .
De B&B waar wij zo gastvrij werden onthaald is www.degroeneweg.be .

Populaire posts