Cocktail van de maand: Perfect Sake Mojito door Koen Huysmans van Drinktank.be

Mojito, in de jaren '90 was deze cocktail niet weg te denken. Ondertussen heeft zoet-zuur plaats moeten maken voor bitter. Gin en vermout hebben nu dit plekje ingenomen. De teloorgang is volgens mij ook te wijten aan de erbarmelijke afkooksels die je op veel plekken te drinken kreeg. Alles lag mijlen ver van de perfecte mojito die door Ernest Hemingway bejubeld werd. Een goede mojito kan echt wel verfrissend lekker zijn.

foto en recept: Koen HuysmansVandaag maak ik een variant waarbij ik de rum, limoen en munt vervang door sake, citroen en koriander. Maar met de tips die ik je geef kan je ook een perfecte classic mojito maken. Deze keer een ontmoeting tussen Cuba en Japan. Sake bevat doorgaans minder dan 20% alcohol, een pak lager dan rum. Geef je gasten dus met een gerust hart nog een extra glaasje.

Ingrediënten:

  • halve citroen in stukken
  • 2 eetlepel rietsuiker
  • 6 cl sake
  • 8 blaadjes koriander
  • 4 cl sodawater


Tip 1: gebruik citroen en rietsuiker in pure vorm
Sappen en siropen kunnen in cocktails heel handig zijn omdat je ze kan afmeten. Maar door met hele citroenstukjes te werken en korrels rietsuiker haal je meer smaken naar boven. Plet de citroen met je muddler en het rietsuiker schuurt alle smaken eruit. Zo komen de etherische oliën vrij. Bovendien vind ik het gewoon geweldig om nog wat suiker tussen je tanden te voelen knisperen als je mojito bijna op is.

Tip 2: stap voor stap
Net zoals met de munt voeg ik de koriander niet onmiddellijk bij de suiker en citroen. Want dan zou je ze volledig tot puree persen. Plet eerst je citroen met suiker, voeg dan pas de blaadjes koriander toe en schenk de sake er over.

Tip 3: lang roeren
Roer nu lang genoeg in de drank zodat de koriander ook z'n smaak kan afgeven. Vul je glas bij met gepileerd ijs en een scheut sodawater. Roer nog even in je glas van onderen naar boven om de smaken te mengen en het geheel te koelen.

Pairing:
Serveer de cocktail met grissini met een dip van geraspte komkommer met zure room en koriander

Populaire posts