GHESQ * DIS Trois Couleurs Feu


GHESQ

Onlangs schoof ik aan de lange tafel aan bij het vuur van Les Odettes met de verrassende cocktails van Oskar Ghesquière op het terras bij Koen, de man en kunstenaar achter GHESQ. Even een moment van rust, alsof ik stiekem op vakantie was.

Koen heeft een open en altijd nieuwsgierige blik met de hartelijkheid van iemand die uit een familie van West-Vlaamse ondernemers stamt. Benen, grond en standvastigheid kreeg hij van thuis uit mee. Voor Koen is werken ambacht en is ambacht werken. En je kan alleen maar groeien en evolueren door ambacht met ambacht samen te brengen. Daar hou ik zo van.

                                                              Foto Koen door Lina Tassent

Voor Koen Ghesquière was 2013 het jaar van zijn persoonlijke uitdaging om vanuit eigen ervaring en op eigen kracht een eigen bedrijf op te starten. Self-made in elke zin van het woord. Het huis en atelier in de Richardstraat ademt dan ook zijn liefde voor zijn metier uit. Hij leeft er, werkt er en geeft er ook workshops. De muziek in de ruimte weerspiegelt de mood van het moment: dat gaat van zachte cello tot persoonlijke playlists die met de zon mee veranderen. Er staat ook een piano centraal in de living waar er regelmatig een open dag wordt gehouden en je zijn werk kan bewonderen en kopen.

Voor Koen start de dag met koffie en eindigt met een glaasje wijn. Daartussenin wordt er gewerkt in het atelier: volle concentratie op het creëren op zich en in reeks werken brengt hem rust. De vorm ontstaat op gevoel en zijn keramiek is er om te gebruiken, niet om naar te kijken.
Als 's avonds het atelier is opgeruimd, komt het moment om de dag af te sluiten en te genieten van een glaasje wijn.

Niet dat hij het type kunstenaar is dat zich terug moet trekken om creatief te zijn. Hij houdt ervan om mensen om zich heen te hebben en samen te creëren. Bij een van zijn eerste opdrachten in Frankrijk waar hij tevoren een eigen atelier had en ook workshops gaf, was de opdrachtgever van bij het brainstormen tot en met het stookproces betrokken in de opdracht.
Die betrokkenheid van de opdrachtgever brengt ineens een sfeer van vertrouwen die hij ook bij Paul Morel, bekend van Pure C en The Jane had. Daar sloeg de vonk over en Paul introduceerde hem bij de nieuwe garde chefs in ons land. Nu 'dient' zijn werk in ondermeer Ga Nord en bij het restaurant van de Butcher's store van de Laet en Van Haver.DIS * Trois Couleurs Feu

Dat iets moois uiteindelijk altijd iets moois aantrekt is hier duidelijk: zijn vriendin, Natalie, bezielster van Les Odettes brengt met haar deskundigheid in wildplukken en experimenteren met vuur en kruiden een mooie aanvulling in zijn leven. Beide komen van een culturele achtergrond voor ze aan dit avontuur zijn begonnen. Beide brengen ze een heel leven mee om samen iets moois op te bouwen. Ik kijk al uit naar wat er gaat volgen hierna.

Oskar Ghesquière, zijn zoon en expert in cocktailpairing loopt duidelijk mee in de terroir van Koen. De cocktailpairing bij het eten van Natalie was verfrissend verrassend voor de gasten. Meer van dat, een jong talent om op te volgen.
(En niet te vergeten de fluffy poes)

                                                                                      foto: Hanne Joosen
                                         

Rond het weekend van de opendeurdagen zorgt Natalie voor een gastentafel waar zo'n 30-40 personen kunnen aanschuiven. Ik nodigde enkele vrienden uit om mee te proeven van de laatste editie.
Op het menu:
spelen met vuur * bloemen en zomergroen * kleurcombinaties * een stoerdere keuken * fris versus gerookt

vertaald als:
Appetizer: naan op het vuur met gerookte aubergine, aalbes en zure room, gerookt zout met dragon, dukkah met wilde peen en gebrande chiliolie
Starter: borderkleuren; summerrolls met bloemen en radijs en matcha
Main: green & yellow: hooiaardappel met jeneverbesboter, beemdsalade, groene shakshuka en knolselder in klei
Dessert: rood & wit: citrushangop, rabarber, aardbei, basilicum en zadencrumble                                                             sfeerbeelden door Hanne Joosen

Praktische info:
KOEN: GHESQ, Richardstraat 13,  2060 Antwerpen www.ghesq.com

Noteer alvast deze data in de agenda: de volgende open dagen zijn op 23 en 24 september 2017.


Populaire posts