25.5.17

Cocktail van de maand: Surfine Special door Koen Huysmans Drinktank.be

Wie denkt er bij biercocktails nog aan een mazout of tangoCocktails op basis van bier zijn veel meer dan een scheut cola of fanta in je bier. De bittere, zoete en zuren smaken van bier zijn de perfecte ingrediënten voor een mixOnze rijke biercultuur schenkt een enorm palet aan smaken. Het zou jammer zijn om deze nationale trots links te laten liggen als we het over cocktails hebben. 


Deze maand stel ik een cocktail samen op basis van Surfine, een Saison bier van Dubuisson. Het goudblond bier is een verfrissende dorstlesser met aroma's van citrus en bloemen. Het unieke karakter wordt in de cocktail nog versterkt.
  






Als  inspiratie ga ik terug naar de Tom Collins, een ware cocktailklassieker op basis van gin, citroensap, suikersiroop en sodawater. Sodawater vervang ik door het bier. Door hergisting op de fles heeft een saisonbier veel koolzuurgas. Voor de zoet-zuur balans neem ik een scheutje violetsiroop. Dit versterkt ook het florale karakter van het bier. Citrus vind je al terug in het bier. Ik kies voor een London Dry Gin in plaats van de Old Tom Gin om het frisse karakter van het bier te behouden.  Het bier en de violetsiroop gaan lekker samen met rabarber. 

Ingrediënten: 
10 ml violet siroop 
20 ml Tanqueray Dry Gin 
110 ml Surfine Saison 
Plakje rabarber 

Aan de slag! 
Shake de gin met de siroop en ijs tot de vloeistof gekoeld is. Zeef het in een cocktailglas. Doe een paar ijsblokken in je glas en schenk het bier er op. Werk dit af met een plakje rabarber. 

Pairing: 
Deze dorstlesser gaat uitstekend bij stukjes geschilde rabarber die je in violetsiroop kan dippen. 

foto en recept: Koen Huysmans