Katrien Van De Steene * portret van een heerlijke dame

Soms ontmoet je mensen die je leven instant mooier maken. Katrien Van De Steene, bezieler van haar bedrijf Whitespray en creatieve duizendpoot is mijn 'woman crush'.
Waar te beginnen? We delen een grote liefde voor schoonheid, de natuur, lekker eten, lachen en Schotland. Allebei moeder en stylist en warhoofd. De beste basis voor een mooie vriendschap.

                                                                           foto: Heikki Verdurme

Katrien is niet alleen grafisch vormgever voor de mooie kookboeken bij Lannoo Uitgeverij. Recent nog maakte ze samen met fotograaf Heikki Verdurme de beide boeken van Sepideh Sedaghatnia en de Boxy broers en mijn persoonlijke favoriete kookboek van Benoit en Bernard De Witte. Daarover later meer op de blog.

Samen met Heikki verzorgt ze ook de styling en recepten voor Nest Koken en sinds vandaag ligt ook haar eigen kookboek in de boekhandel. Eentje om trots op te zijn!

                                                                             foto: Heikki Verdurme voor Lannoo

Onlangs gingen we samen lunchen in Otomat waar ze heerlijke pizza serveren. Ik liep al een tijdje met het idee rond om een portret van Katrien te schrijven en had mijn vraagjes klaar.  Toen vertelde ze me het fijne nieuws van haar eigen kookboek. Ik heb het dus al vastgehad en het is een aanrader!

Omdat ik altijd nieuwsgierig ben naar wat creatieve mensen drijft, stel ik vooral veel vragen over hun kindertijd. Katrien vertelde me over haar fascinatie voor de natuur als kind. Ze verzamelde schatten die ze op de grond vond: pluimpjes, kleurige steentjes, slakkenhuisjes... en bewaarde die in een echte schatkist, een houten letterbak. Een echte kapoen was ze ook. Toen wij klein waren was er nog niet zoveel speelgoed maar des te meer fantasie.  Samen met haar zus bouwde ze kampen in het kippenhok van hun grootouders en maakten ze soep van regenwater en onkruid. Een hond had ze toen nog niet maar de barbarie eenden die in een hondenhok sliepen leerden ze overdag kunstjes. Kattenkwaad hoort bij opgroeien en zo gingen ze soms bij de buren spoken in witte Jezusgewaden met een kap of stoer doen en bamboestokjes proberen te roken. Katrien vertelde me dat ze ooit met hun neef in een verlaten krot gingen spelen en  het plafond instortte. Vanaf toen mochten ze van hun mama nog wel buiten spelen maar moesten zich toch om het uur een keer gaan tonen :-)
Van deugenieterij word je sterk.Knutselen deden ze ook vaak. Van kleertjes maken voor de Barbiepop tot hele huizen in karton met zelf ontworpen behangpapier en servies in plasticine. De deugeniet zat op zondag  aan tafel bij de grootouders stilletjes mee te luisteren naar de 'grotemensengesprekken' terwijl ze met een pennetje en Chinese inkt tekeningen aan het maken was.

Koken zat er toen ook al in: ze maakten cocktails van witte limonade met Sugussnoepjes - champagne avant la lettre - en toastjes van Mariakoekjes met frambozengelei en smarties.
Gelukkig zijn de maaltijden nu wat meer gebalanceerd.
Katrien houdt enorm van koken en verse producten. Ze geniet ervan om samen met haar gezin aan tafel te zitten. Daar herken ik ook veel van mezelf in. Enerzijds altijd hard aan het werken maar toch ook dat moment van samen tijd te maken en naar mekaars verhalen te luisteren.

                                                     recept en styling: Katrien Van De Steene * foto: Heikki Verdurme

Haar lievelingsmoment van de dag is een ritueel geworden. Elke ochtend om 6h15 opstaan en dan in een heet bad de dagindeling bepalen en tegelijk genieten van me-time. Denk dat ik dat ook eens ga proberen.

Kleur is in grafische vormgeving natuurlijk ook erg belangrijk. Donkere auto's, vergrijsde tinten in het interieur, pasteltinten voor cadeautjes en felle kleuren voor kinderkledij zijn favoriet. Maar wit in zijn vele tinten -ecru, crème, parel, nuage, ivoor, ijswit...- heeft haar hart veroverd. Ze noemde zelf haar bedrijf Whitespray naar het witte blad waarop je de ideeën kan 'sprayen'.
Haar blanc de blanc bord op haar Pinterest  is haar persoonlijke favoriet. Neem zeker eens een kijkje in haar inspiratieborden.

Reizen is ook altijd ons gespreksonderwerp. En dat moet niet de andere kant van de wereld zijn. Katrien is een echt natuurmens en gaat liever met de hond wandelen in de Voerstreek of de Ardennen of uitwaaien aan zee. Citytrips met de dochters staan ook op haar agenda. En de liefde voor Schotland heeft haar te pakken. Al is het er koud en vochtig, de natuur is er zo ontzettend mooi dat ze er graag terugkeert.
En trouwens, volgens Katrien maakt het niet uit waar ze is, als het maar gezellig samenzijn is.

Neem ook eens een kijkje op de blog Veerle & Ka waar ze samen met vriendin Veerle Dobbelaere hun inspiratie met jullie delen.


Het Smeg koelkast kookboek EAN9789401437837 is online en in de boekhandel te verkrijgen voor 16,99 euro - ideale kerstcadeau.

Katrien Van De Steene - Whitespray
Lange Akkerstraat 24
9800 Meigem
T 092450631

Populaire posts