het jaar van Sepideh Sedaghatnia

2016 was zonder twijfel het jaar van Sepideh Sedaghatnia.
In 2014 kwam ze in de kijker toen ze door Gault & Millau werd bekroond tot 'Sommelier van het Jaar' aan de zijde van Viki Geunes in 't Zilte ** - Antwerpen.

Wat een prachtige naam heeft ze ook. Sepideh betekent in het Farsi 'zonsopgang' en dat merk je aan haar glimlach. Sedaghatna betekent 'trouw en eerlijkheid' en dat merk je aan haar ogen. Je belandt er ineens in een wereld vol magie en mysterieuze verhalen.

                                                                                         foto: Heikki Verdurme


In 2015 opende ze niet alleen haar eigen wijnbar Divin, maar ook haar eerste boek "69 dingen die je altijd al wilde weten over wijn" werd een bestseller.
Ik nodigde mijn zus kort na de opening van Divin uit op een etentje voor haar verjaardag en ondanks de kinderschoentjes waar het restaurant op dat moment nog instond was ik blij dat we daar zijn gaan vieren. De service was een beetje hobbelig maar dés te charmant. Sepideh was er die avond niet omdat ze op Antwerpen Proeft stond. Drukbezette dame. Het dessert met rabarber was top en de wijn die erbij werd geschonken kon die top evenaren.

En dan kwam 2016. Haar eigen kaviaarlijn, de pop up apero-bar  in Bocadero, haar eigen plek als vriend van Mercado en een tweede kookboek: "69 Food & Wine Affairs".

Het mooie aan Sepideh is dat ze ècht ambitieus is, maar niet fanatiek. Enerzijds voetjes op de grond houden en anderzijds toch niet je dromen verliezen. Zonder dromen heeft het leven weinig zin, maar je moet ook (leren) doseren en vooral je laten omringen door de juiste mensen.
Op de persvoorstelling van haar nieuwe boek waren haar man en papa de krachten achter de schermen. Sepi heeft duidelijk een vangnet van liefde.

                                                                                         foto: Heikki Verdurme

In haar eerste boek '69 dingen die je altijd al wilde weten over wijn' neemt Sepideh je mee op ontdekking in de wereld van wijn. Met veel knipogen, niets betuttelend of stijf gedoe. Eerst leert ze je proeven met al je zintuigen, dan ga je op weg van druif naar glas. We houden allemaal van lekkere wijn maar soms zou je bijna in paniek raken en denken dat je op wijncursus moet want er zijn zo ontzettend veel variëteiten en druivenrassen. Geen nood. Dit boek helpt je op weg met een mooi overzicht. Ik ben een pinot noir meisje (allang geen meisje meer, maar we dromen toch nog steeds) en heb in Sepideh's boek ontdekt waarom.
Al proevend ontdek je je eigen stijl :-)

Er staan ook tips in over hoe wijn kopen en bewaren en zeg nu eerlijk, kende je tevoren 'de taal van het etiket'? Verder ook nog tips over hoe je de wijn kan combineren met gerechten.

En daar zijn  we aan boek 2: '69 food & wine affairs'.
Ik was uitgenodigd voor de persvoorstelling en de zon scheen op een mooie locatie (dat is voor alle mooie glimlachen van Sepideh * karma). Via de wijnranken van wijngoed de Rhode, tussen de schaapjes en de paarden, stond een bedoeinentent met kussens en tapijt op de grond. En zo kwam je bij Sepideh: een warm ontvangst, bloemen op tafel en schalen vol lekkers.
Iran heeft een picknick cultuur: naar buiten, veel gerechten, delen. Wat hou ik daarvan (doet me terugdenken aan mijn eigen China jaren). Bloemen. Muziek. Ja!

                                                                                foto: Heikki Verdurme

Want de mooiste momenten deel je toch met je familie aan tafel. Dat is van elke generatie.
Zoals wij thuis een kookschriftje van oma hebben heeft Sepideh een 'groen boekje' van haar mama. Mooi toch dat we er allemaal een eigen kleur en geur aan geven, die herinnering van de smaak. En hoe die over alle mogelijke grenzen reikt.

                                                                                    foto's: Heikki Verdurme

In dit boek laat Sepideh je kennismaken met de keuken van haar eigen kinderjaren. Want de liefde voor eten krijg je van thuis uit mee. Dat kruiden en specerijen niet alleen je gerechten lekker en mooi maken maar ook je lichaam in balans houden, dat wist je al. Maar wist je ook dat een kardemompeul je tandpijn verzacht? Of dat je misselijkheid kan verhelpen met nootmuskaat en wat honing? Dat je mensen verwelkomt met een fruitschaal en dan noten en zaden met chai of een huisgemaakte limonade? Pistache, amandelen en walnoten zijn favoriet maar wist je ook waar ze zo goed voor zijn? Hoeveel vitamientjes ze je extra leveren?

Ken je berberissen 'Zereshk' met typsich zurige smaak en bittere toets? Die zijn heerlijk gekonfijt of geinfuseerd. Onze karnemelk noemt 'kashk' en yoghurt speelt een grote rol in de maaltijd;
En om af te sluiten een zoetje, baklava of saffraanijs, OF een 'gazpacho à la Sepi'.

                                                                             foto: Heikki Verdurme

Blender of zeef in een neteldoek: 1 komkommer * 3 stengels selderij * sap van 1 limoen * snuifje versgemalen peper en zeezout * 30g gember * evt 1 brocolli * serveer met ijsblokjes
geniet!


Praktisch:
www.divinbysepi.be
Kaviaar en boeken 

Beide boeken werden uitgegeven door Lannoo en werden vormgegeven door Katrien Van de Steene - Whitespray en gefotografeerd door Heiki Verdurme.
Dank aan Lannoo voor de beelden en het recept.
Dank aan Sepi voor de mooie glimlach.

Op naar 2017 - benieuwd wat volgend jaar in petto heeft!

Populaire posts