29.4.16

Rabarbertaart met pistachenoten en rozenwater

Het is weer rabarberseizoen! Als kind wist ik dat de lente er aankwam als de vroege rabarber in de tuin stond. De liefde voor de lente en rabarber is gebleven. Deze taart is zurig fris, met pistachenootjes en rozenwater. 

                                                               foto: Joke Van den Heuvel voor Dille & Kamille 
voor de bodem:  1 pakje kruimeldeeg

Voor de pistachevulling: 50 g amandelpoeder * 25 g gemalen pistachenoten * 25 g grof gehakte pistachenoten * 60 g rietsuiker * 1 ei * 25 g gesmolten boter * snuifje zout

Voor de rabarber: 750 g rabarberstelen * 2 dl zoete witte wijn * 100 g suiker * enkele druppels rozenwater

Voor de afwerking: een handvol pistachenootjes

Maak de rabarbertaart:
Verwarm de oven voor op 170C. Vet een bakvorm in.

Maak de bodem: Rol het deeg uit en leg het in de bakvorm.

Maak de pistachevulling: Meng alle ingrediƫnten en spatel over de bodem.

Maak de rabarber: Maak de rabarber schoon en snijd ze op de maat van de bakvorm. Neem een diepe pan en breng daarin de wijn met de suiker en rozenwater aan de kook. Pocheer de rabarber ongeveer 3 minuten (afhankelijk van de dikte van de stelen) en haal ze er voorzichtig uit. Verdeel de rabarber over de vulling. Zet de taart 25-30 minuten in de oven (afhankelijk van de sterkte van de oven).
Laat de wijn verder inkoken tot een stroop.

Haal de taart uit de oven en strijk ze in met de stroop. Laat afkoelen en serveer met gehakte pistachenootjes.



Zelf kruimeldeeg maken: 135 g bloem * 60 g botervlokjes * 30 g suiker * 1 eidooier * 1 el water * snuifje zout
Klop de suiker met de eidooiers en voeg het water toe. Zeef de bloem en wrijf er met je handen de boter door tot een kruimeldeeg. Schep er het ei-suikermengsel door, kneed tot een bol en wikkel in plasticfolie. Laat 1 h rusten in de koelkast.