vlaai van Tante Imelda

Voor ons boek "Brunch! uit de keuken van de zussen" gingen we een dag foto's maken bij onze vrienden Francine en Patrick op de Alhierse heide. De zon was gelukkig van de partij en we konden van geen mooiere setting dromen voor de landelijke brunch. Het menu kan je terugvinden in ons boek. En één van mijn lievelingsrecepten uit mijn kindertijd: de vlaai van Tante Imelda.

                                                                            foto's: Iris Debremaeker Een recept uit onze kindertijd en streekgebonden aan de plaats waar we opgroeiden. Elk dorp heeft er zo zijn eigen versie van de 'vlaai'.  Dit recept is van "tante Imelda", de vrouw waar mijn zus en ik als kleutertje en ook later als kindje met veel liefde werden onthaald.

                                                                            foto's: Iris Debremaeker

Je huis gaat heerlijk ruiken van deze vlaai - en voor de volwassenen is er een versie met rum!

1 l melk * 500 g peperkoek * 5 speculaasjes * 1 ei * 170 g suiker * 2 zakjes vanillesuiker * 3 el bruine rum * evt 4 el rozijnen

Verwarm de oven voor op 170C. Breng de melk aan de kook in een grotepan met dikke bodem. Neem 5 sneetjes van de peperkoek * die zijn om van te snoepen terwijl de vlaai in de oven staat. Scheur de rest van de peperkoek in kleine stukjes en verkruimel de speculaasjes.
Klop het ei los;
Neem de pan van het vuur en roer er de stukjes peperkoek en speculaas door tot ze mooi oplossen.
Doe er het ei, de suiker en vanillesuiker bij en voeg eventueel de rum en rozijnen toe.
Giet het beslag in een diepe, ronde ovenschaal en zet 40 minuten in de oven.
Haal de vlaai uit de oven en aat volledig afkoelen. De vlaai is het lekkerst als je hem na afkoelen een hele nacht in de koelkast laat opstijven.

Populaire posts