21.3.16

citroentaart met meringue

Deze heerlijk zurige citroentaart met meringue doet me altijd terugdenken aan mijn studententijd in Edinburgh. De klassieker op de paastafel * en wedden dat er geen stukje overblijft?
Het recept is van Mary Berry, een beetje een heldin van mij, de "queen of baking"!

                             receptuur en styling in opdracht van Dille & Kamille * foto: Joke Van den Heuvel

Voor de bodem:
225 g bloem * 175 g boter * 45 g bloemsuiker * 1 losgeklopt ei * 1 el water

Voor de vulling:
6 citroenen: sap en zeste * 65 g maiszetmeel * 450 ml water * 250 g rietsuiker * 6 eidooiers

Voor de meringue:
4 eiwitten * 225 g suiker * 2 tl maiszetmeel

Maak de bodem:
Zeef de bloem en meng met de boter. Voeg de rest van de ingrediƫnten toe. Kneed tot een deeg en rol uit op een bebloemd werkvlak tot ca 3mm dikte. Vet een bakvorm van 23cm doorsnede in.
Draai het deeg rond je deegrol en breng zo over naar je bakvorm: zo voorkom je dat het deeg gaat scheuren. Dek af met folie en laat minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180C.
Bak het deeg 12 minuten blind met bakbonen, verwijder dan de bonen en bak nog 5 minuten.

Laat de temperatuur zakken naar 165C.

Maak de vulling:
Meng de zeste met het sap en maiszetmeel, roer goed los. Breng het water aan de kook en voeg het citroenmengsel toe.
Klop in een aparte kom de eidooiers met de suiker los en voeg toe aan het citroenmengsel.
Laat indikken op een zacht vuur.
Verdeel de vulling over de bodem;

Maak de meringue:
tip: zorg dat je mengkom en klopper extra schoon zijn, gebruik eventueel een scheutje azijn om ze schoon te maken en zorg dat er geen eidooier in de mengkom terechtkomt.
Klop de eiwitten tot pieken en voeg de suiker lepel per lepel langzaam toe. Voeg het maiszetmeel toe en blijf kloppen tot het eiwit stijf is.

Spatel de meringue op de vulling en maak er met de bolle kant van je lepel 'pieken' in.
Zet 15 minuten in de oven.

Haal de taart uit de oven en laat goed afkoelen.