29.12.15

hapjes van oud naar nieuw * njamelicious voor Dille & Kamille

                                            foto: Eefje De Coninck voor Dille & Kamille

De hele ploeg was in feeststemming toen we deze productie maakten. Een tafel vol hapjes in Scandinavische stijl tovert de glimlach op het gezicht van de gasten én je hoeft zelf niet urenlang in de keuken te staan.

Op het menu: Bramencocktail met prosecco * Huisgemaakte crackers * Dip van rode biet *
Gravlax met sloe gin * mosterd-dilledressing * Gemarineerde haring met mandarijn * Geitenkaasballetjes met veenbessen, pistachenootjes en sesamzaad

                                                                                 foto: Eefje De Coninck voor Dille & Kamille

Bramencocktail met prosecco
Voor de suikersiroop: 100 g suiker * 100 ml water * 2 steranijs * enkele takjes citroenmelisse of munt * zeste van limoen
1 fles prosecco
2 limoenen * 2 bakjes bramen

Maak de suikersiroop: Laat de suiker oplossen in het water met de steranijs en kruiden. Laat even inkoken tot een siroop en verwijder dan de steranijs en kruiden. Laat afkoelen.
tip: serveer de siroop bij fruitsalade (je kan de siroop in de koelkast bewaren)
Was de bramen zorgvuldig en dep droog. Pureer de helft met 5-6 el van de siroop en zeef. Verdeel de rest van de bramen over prikkertjes als afwerking van de cocktail. Schenk de prosecco in een mooie serveerkan, roer er de siroop door en werk af met limoensap en wat zeste.


Huisgemaakte crackers
tip: koop een mooi koekjesblik om de crackers in te bewaren (tussen lagen bakpapier) - een origineel kado voor onder de kerstboom
varieer met bloemsoorten, noten en zaden (maanzaad, pijnboompitten, licht lijnzaad...) of specerijen (bv ook lekker met karwijzaad).

100 g speltbloem * 50 g tarwebloem * 250 g havermoutvlokken * 100 g amandelmeel of hazelnotenmeel * 150 g gemengde noten en zaden (lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten,...) * 4 el roze peperkorrels * 2 el venkelzaad * grof zeezout * 500 ml water

Verwarm de oven voor op 150°C.
Meng alle ingrediënten en spatel in een dunne laag op een met bakpapier beklede bakplaat of een bakmat. Zet 45-60 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.
tip; gebruik een pizzasnijder om de vierkantjes uit te snijden voor je de crackers in de oven zet


Dip van rode biet
500 g gekookte rode bietjes * 1 tl mierikswortelpasta * 1/2 - 1 el zure room * snuifje komijn * vers gemalen peper * zeezout * komijn zaad

Laat de bietjes uitlekken. tip: gebruik het uitlekvocht om de vis te marineren.
Snijd in stukjes en pureer met de mierikswortel en zure room tot een gladde dip. Breng op smaak met de komijn, peper en zeezout. Zet de dip minstens 1h in de koelkast. Rooster de komijnzaadjes in een droge pan. Serveer de dip met de geroosterde komijnzaadjes.

                                                                              foto: Eefje De Coninck voor Dille & Kamille



Gravlax met sloe gin
Voor deze gemarineerde zalm gebruik ik een zoete sloe gin in contrast met het aardse van de biet. Sloe gin is gemaakt op basis van besjes. De zalm haal ik bij De eendracht in Antwerpen.

1 kg zalmzijde met vel * 3 tl korianderzaad * 2 tl venkelzaad * 2 tl witte peperkorrels * 2 tl zwarte peperkorrels * 2 tl roze peperkorrels * 5 jeneverbessen * 5 kruidnagel * 2 el bruine suiker * 3 el grof zout
1 gekookte biet * bosje verse dille * scheutje sloe gin

Rooster het koriander - en venkelzaad met de peperkorrels in een droge koekenpan. Plet alle ingrediënten samen in een vijzel tot een mooie rub en wrijf er de vis mee in. Leg  de vis in een diepe schaal op een laagje plastikfolie. Meng het bietensap met de gin en schenk over de vis. Hak de dille grof en verdeel over de vis. Dek af met folie en zet een gewicht op de vis. Laat minstens 24 h marineren in de koelkast. Draai om de 6 h de vis om.
Haal de zalm uit de folie en schraap er met je mes de specerijen van. Gebruik een trancheermes om de vis in fijne reepjes te snijden. Begin aan de staartkant.

                                                                                     foto: Eefje De Coninck voor Dille & Kamille

Mosterd-dilledressing
2 el grove mosterd * 2 el rode wijnazijn * 1 el witte basterdsuiker * 1,5 dl koolzaadolie * vers gemalen peper * zeezout * 1 bos dille

Klop de mosterd met de wijnazijn en suiker en olie tot een dressing. Werk af met peper en zout. Hak de dille fijn en schep door de dressing. 

                                                                         foto: Eefje De Coninck voor Dille & Kamille 
Gemarineerde haring met mandarijn
3 haringen * 1 sinaasappel * 1 mandarijn * 1 rode ui * 3 laurierblaadjes * enkele takjes rozemarijn * 3 steranijs * 2 kaneelstokjes * 2,5 dl rode port * 2,5 dl rode wijnazijn * azijn

Laat de haring fileren door je vishandel en snijd in stukjes. Was de sinaasappel en mandarijn grondig. Snijd de sinaasappel in fijne schijfjes. Rasp zeste van de mandarijn en pers de mandarijn uit. Schil de rode ui en snijd in schijfjes. Doe alle ingrediënten in een gesteriliseerde glazen pot en laat minstens 24 h marineren.

                                                                           foto: Eefje De Coninck voor Dille & Kamille 

Geitenkaasballetjes
600 g verse zachte geitenkaas * handvol pistachenootjes * handvol veenbessen * kopje sesamzaad

Hak de nootjes en veenbessen fijn. Rol met je handen kleine balletjes van de kaas en rol een deel door de nootjes, een deel door de bessen en een deel door de sesamzaadjes. Serveer ze op een mooi schaaltje. 
tip: leuk om samen met de kinderen te maken