20.11.15

gehaktbrood met stoemp van kool en huisgemaakte piccalilly

Comfortfood voor koude dagen: vleesbrood met stoemp en piccalilly * voor grote en kleine kindjes. 



                                                              receptuur en styling: Els Debremaeker * foto: Dille & Kamille

Voor de savooikool: 1 kg kool * 1 ui * 1 teentje knoflook * 1 kg bloemige aardappelen * 150-200 ml volle melk * nootmuskaat * boter

Voor het gehaktbrood: 1 kg gemengd gehakt * 1 sjalot * boter * olijfolie * 4 eieren * bieslook * 120 g paneermeel * mosterd met dragon

Maak de stoemp: Spoel de bladeren van de kool zorgvuldig, dep droog en snijd in stukjes. Schil de ui en look en snipper fijn. Smelt een klontje boter in een pot en stoof de ui, look en koolbladeren 20-30 minuten. Schil de aardappelen, snijd in stukjes en kook gaar. Giet de aardappelen af en laat nog een minuut drogen op laag vuur. Pureer met een stamper. Verwarm de melk en roer samen met de gestoofde kool door de puree. Werk af met nootmuskaat, peper en zout en boter. 
Maak het gehaktbrood: Verwarm de oven voor op 200°C. Doe het gehakt in ee grote kom. Schil het sjalotje en snipper fijn. Fruit kort aan in olijfolie en boter. Splits de eieren. Doe de eidooierst bij het gehakt. Klop 2 eiwitten stijf. Snipper de bieslook en meng met het paneermeel en de gestoofde sjalot door het gehakt. Maak je handen nat en vorm een broodje, wrijf in met de mosterd. Bak het broodje 15 minuten op 200°C en verlaag dan de temperatuur naar 170°C. Laat nog 40 minuten bakken. Serveer met de stoem en huisgemaakte piccalilly