Stoofpot van konijn met cider en appeltjes en knolselderpuree


Als de blaadjes mooi gaan verkleuren in de herfst, dan haal ik de grote Staub boven en komt er wekelijks een stoofpot op tafel. Dit is er eentje met konijn en een heerlijke cider.
                                                                                    receptuur * styling * foto: Els Debremaeker

voor de stoofpot van konijn: 1 versneden konijn * 1 el boter * 1/2 tl olijfolie * vers gemalen peper * zeezout * handvol zilveruitjes * 2 teentjes knoflook * enkele verse salieblaadjes * handvol verse tijm en rozemarijn * 2 laurierblaadjes * 250 g gerookt spek * 3-4 Elstar appelen * 2-3 tl tijmhoning mosterd Dille & Kamille * 1 fles Cider Dille & Kamille
voor de knolselderpuree: 500 g aardappelen * 1 knolselder * klontje hoeveboter * nootmuskaat * zeezout *  vers gemalen peper

Maak de stoofpot: Smelt de boter en olijfolie in een ruime stoofpot en kleur de stukken konijn rondom goudbruin. Kruid met peper en zout. Pel de uitjes en de knoflook. Halveer de grotere uitjes en snijd de knoflook in plakjes. Snijd het spek in reepjes of blokjes. Schil de appelen, verwijder het klokhuis en snijd in stukken. Was de kruiden zorgvuldig en dep droog. Haal het vlees uit de pot en fruit de uitjes en knoflook. Doe er de kruiden, het spek en de mosterd bij. Laat het spek mooi goudbruin bakken en voeg de stukjes appel toe. Leg de konijnstukken terug in de pot en overgiet met de cider. Zet het deksel op de pot en laat 45 minuten sudderen op een heel zacht vuur.
tip: als je graag een gebonden saus hebt, doe dan de mosterd op een boterham zonder korstjes bij de stoofpot en laat 30 minuten meesudderen.

Maak de puree: Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Schil de knolselder en snijd in stukjes. Verhit de boter in een pan en bak de stukjes knolselder 10 minuten op een zacht vuur. Giet de aardappelen af en en voeg ze bij de knolselder. Doe er een klonte boter bij en prak met een pureestamper tot puree. Werk af met nootmuskaat, zeezout en vers gemalen peper.
Serveer de stoofpot met de knolselderpuree, wat grove mosterd en een glaasje cider.Populaire posts