30.10.15

Pompoen - geitenkaas - gekarameliseerde rode ui quiche met tijmkorstdeeg

Pompedipompoen * je ziet ze nu overal verschijnen, heerlijk in de soep en in de curry maar ook verrassend lekker in een quiche met zoete gekarameliseerde ui en geitenkaas.

                                                                                        receptuur * styling * foto: Els Debremaeker

Voor het deeg: 250 g bloem * 1 tl zout * tijmblaadjes * 125g koude botervlokjes * 1 ei * 1 el koud water


Voor de vulling: olijfolie *1 rode ui * balsamico * 1 el bruine suiker * 1 kleine pompoen * 250 g ricotta * 2 eieren * 80 g verse geitenkaas * tijm * versgemalen peper * zeezout

Maak het deeg: Zeef de bloem en schep er het zout en de tijm door. Wrijf er met je handen de botervlokjes door en maak een kuiltje in het midden. Klop het ei los met het water en  giet in het kuiltje. Kneed het deeg door en rol het tot een bolletje. Wikkel in plastikfolie en zet het in 1h in de koelkast.

Maak de vulling: Schil de ui en snijd in ringetjes. Verhit de olijfolie in een pan en roerbak de ui glazig. Blus met een scheutje balsamico en schep er de suiker door. Laat kort karameliseren. Kruid met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pompoen in halve maantjes en zet 15 minuten in de oven.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit. Bekleed er de quichevorm mee en prik er enkele gaatjes in. Bedek met bakpapier en vul met bakbonen.
Haal de pompoen uit de oven en laat de temperatuur zakken tot 180°C. Bak de taartbodem 15-20 minuten. 
Haal uit de oven en verwijder bakpapier en bakbonen. Verdeel de gekarameliseerde rode ui over de bodem. Klop de ricotta los met de eieren en kruid met peper en zout. Verdeel over de deegbodem. Snijd de geitenkaas in plakjes en leg ze samen met de pompoen maantjes op de ricotta. Werk af met salieblaadjes. Bak de quiche 25 minuten in de oven.