6.9.15

liefde in de brooddoos

September - niet mijn favoriete maand - de jongens zijn terug naar school vertrokken en worden alsmaar groter - tweede middelbaar al, kan het bijna niet geloven.
Ritueel bij ons toen ze klein waren, was een leuke brooddoos om de schoolpijn wat te verzachten.
Dit is een versie die zowel voor kindjes als grote kindjes past.
Liefde in de brooddoos.



                                                                         recept * styling * foto: Els Debremaeker

voor de eiersla: 6 scharreleieren * handvol verse kruiden: bieslook, platte peterselie, oregano, marjolein, citroenmelisse * 1,5 el mayonaise * 3 el zure room * 1 tl graantjesmosterd * 1 bosuitje * 1 bosje waterkers

voor de peren-bessenmuffins: 360 g bloem * 3 tl bakpoeder * snuifje zout * 2 eieren * 230 g rietsuiker * 90 g boter * 250 ml karnemelk * 1 tl vanille -essence * citroenzeste * 1 peer * handvol blauwe bessen

voor de ice-tea: thee naar smaak * honing * limoen * citroenmelisse

maak de eiersla:
Kook de eitjes hard, laat ze schrikken onder koud water. Pel de eitjes en snijd in stukjes (niet te fijn). Was de kruiden zorgvuldig en hak ze fijn. Meng samen met de rest van de ingrediƫnten. Snijd dikke sneden van artisanaal brood en beleg ze royaal met de eiersla en waterkers.
tip: vervang de mayonaise door 1 el plattekaas en 1/2 el yoghurt

maak de peren-bessenmuffins:
Verwarm de oven voor op 170°C. Zeef de bloem met het bakpoeder en zout. Klop de eieren los met de suiker en boter. Roer er de karnemelk en zeste door. Schil de peer en snijd in blokjes. Was de bessen zorgvuldig en schep het fruit door het beslag. Spatel er de bloem door.
tip: Roer niet te lang, het deeg moet nog klonterig zijn om de mooie muffintextuur te behouden
Zet papieren vormpjes in de muffinbakplaat en verdeel er het beslag over. Bak 25-30 minuten en laat afkoelen op een taartrooster.
tip: controleer met een spies of de muffings gaar zijn

maak de ice-tea: 
Zet je favoriete thee, verwijder de theeblaadjes en laat afkoelen. Doe er naar smaak wat honing bij en serveer met de verse kruiden en eventueel wat besjes.