op een stokje

Nog heel even de zomer vasthouden - op een stokje - spiesjes voor iedereen. 


                                                            Styling en recepten: Els Debremaeker  * foto: Iris Debremaeker

Oosterse spiesjes met biefstuk en bosuitjes
Spiesjes met watermeloen, halloumi en garnalen
Zalm –citroen spiesjes
Guacamole met bosui
Dille mosterd mayonaise


Voor de Oosterse spiesjes met biefstuk en bosuitjes:
Marinade: ½ el mirin * 1 el sojasaus * 1 tl sesamolie * ¼ limoen (zeste en sap) * (chilisaus – geraspte gember om het extra pittig te maken) 
500 g biefstuk * 4 bosuitjes * sesamzaad *  1 bakje oesterzwammen  

Voor de spiesjes met watermeloen, halloumi en garnalen:
Marinade voor de garnalen: 1-2 el citroenolie (D&K) * handvol platte peterselie * 1 teentje knoflook * vers gemalen peper * zeezout
Marinade voor de halloumi: 1 el olijfolie * handvol verse oregano * handvol koriander * vers gemalen peper
16 garnalen * 1/4 watermeloen * ½ pakje halloumi

Voor de zalm-citroenspiesjes: 500 g zalmfilet * 1 biocitroen * 1 rode ui * (venkelzaad) * versgemalen peper * fleur de sel

Voor de guacamole:
1 avocado  * 1 teentje knoflook * verse koriander * (1/2 chilipeper) * ½ limoen
Snijd de avocado overlangs in helften en verwijder de pit. Schep er het vruchtvlees uit en plet met je vork. Pel het teentje knoflook en pers het uit. Hak de koriander. Snijd de chilipeper overlangs en verwijder de zaadlijsten, snipper fijn. Meng alle ingrediënten en werk af met het limoensap en de zeste.

Voor de dille-mosterdmayonaise:
4 el mayonaise (basisrecept staat bij de tartaar) * 1 tl (grove) mosterd * limoensap en zeste * verse dille


Maak de Oostere spiesjes met biefstuk en bosuitjes:
Meng alle ingrediënten voor de marinade (doe er de chilisaus en gember bij als je het graag pittig hebt). Snijd de biefstuk in reepjes en laat minstens 3h marineren in de koelkast. Trek met je handen stukjes van de oesterzwammen. Snijd de bosuitjes in stukjes en rijg met de biefstuk en oesterzwammen aan de spiesjes. Grill de spiesjes. Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan en bestrooi de spiesjes ermee.

Maak de spiesjes met watermeloen, halloumi en garnalen:
Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Hak de platte peterselie, pel het teentje knoflook en snipper fijn en meng met de citroenolie, werk af met peper en zout. Laat ze minstens 1 h marineren.
Snijd de halloumi in stukjes. Hak de oregano en koriander en meng met de olijfolie. Kruid met vers gemalen peper en laat de halloumi minstens 1 h marineren.
Snijd de watermeloen in partjes en rijg met de garnalen en halloumi aan spiesjes. Grill de spiesjes.

Maak de zalm-citroenspiesjes:
Snijd de zalmfilet in blokjes. Was de citroen zorgvuldig en snijd in partjes. Pel de rode ui en snijd in partjes. Rijg de zalm met de citroen – en uipartjes aan de spiesjes en grill ze. Rooster het venkelzaad. Werk de spiesjes af met het venkelzaad, fleur de sel en vers gemalen peper.

Maak de guacamole:
Snijd de avocado overlangs in helften en verwijder de pit. Schep er het vruchtvlees uit en plet met je vork. Pel het teentje knoflook en pers het uit. Hak de koriander. Snijd de chilipeper overlangs en verwijder de zaadlijsten, snipper fijn. Meng alle ingrediënten en werk af met het limoensap en de zeste.

Maak de dille-mayonaise:
Hak de dille fijn en meng met de rest van de ingrediënten.


Populaire posts