Speltbroodjes met veenbessen

                                                      recept - styling: Els Debremaeker  * foto: Andreas Stavropoulos

Deze speltbroodjes zijn zo makkelijk om te maken en zo makkelijk om mee te variëren. Ik kies een olie van Migino Oils  uit en combineer ze met rozijnen of veenbessen of krenten, pistachenoten of walnoten of pompoenpitten..

                                               recept- styling: Els Debremaeker * foto: Andreas Stavropoulos

Toen ik als chef op de Smaakboot stond, serveerde ik ze met Belgische Bio-kazen en huisgemaakte witlofconfituur en rodebiet-appelchutney en perenchutney. De mooie foto's zijn van Andreas Stavropoulos.


voor 20 stuks: 2 tl gedroogde gist * 2 tl bruine suiker (of ahornsiroop) * 4 dl lauw water
300 g speltbloem * 300 g tarwebloem of volkorenbloem * 2 tl zout * vers gemalen peper * 2 tl walnootolie of hazelnootolie * 100 g pistachenootjes * 100 g gedroogde veenbessen

Los de gist met de suiker op in het warme water en laat een tiental minuten staan tot je een schuimig laagje krijgt. Zeef de bloem met het zout en maak een kuiltje in het midden. Doe er de olie en de gehakte nootjes en veenbessen bij en voeg het gistmengsel toe. Kneed 5 minuten tot een soepel deeg en laat dan afgedekt  onder een vochtige theedoek 90 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed een bakplaar met bakpapier. Verdeel het deeg in 20 bolletjes en rol er met je hand broodjes van (je kan ze rond maken of fluitjes vorm). Zet ze 12-15 minuten in de oven en laat afkoelen op een taartenrooster.

Populaire posts