5.6.15

gemarineerde T bone steak met kruidenboters

Wanneer het zonnetje komt piepen, komen ook de BBQ's terug naar buiten. Wie er geen heeft, geen nood, een grillpan is een handig alternatief. Als het vlees maar lekker is.... gemarineerd in bier met verse tuinkruiden én 3 boters voor erbij. Smakelijk!

                                              styling: Els Debremaeker * foto's: Iris Debremaeker


voor de marinade: 1 flesje donker bier * handvol verse tijm en rozemarijn * 1 teentje knoflook * hot chilisaus (voor de durvers) * scheutje sojasaus * 1/2 el lindehoning
voor de rode boter: 100 g hoeveboter * ketchup * chilisaus (naar smaak) * handvol verse korianderblaadjes en bieslook * fleur de sel
voor de mosterd-dilleboter: 100 g hoeveboter * grove mosterd (naar smaak) * sap en zeste van limoen * handvol verse dille * vers gemalen peper * grof zout
voor de tuinkruidenboter: 100 g hoeveboter * handvol verse tuinkruiden (munt, citroenmelisse, salie, bieslook, dragon...) * 1 teentje knoflook * vers gemalen peper * grof zout
voor de kruidensla: verse kruiden * eetbare bloemen

Marineer het vlees: Pers het teentje knoflook uit en meng met de rest van de ingrediënten. Laat het vlees mintens 12h marineren in de koelkast.
Maak de rode boter: Maak de boter los met een vork en roer er de ketchup en chilisaus door. De ketchup zorgt voor de rode kleur, wil je meer tomatensmaak, voeg dan meer ketchup toe. (ik doe er net iets meer chilisaus bij, omdat ik het graag pittig lust). Hak de verse kruiden fijn en roer ze door de boter, werk af met fleur de sel.
Maak de dilleboter: Maak de boter los met een vork en schep er de mosterd door. Werk af met de dille, limoenzeste- en sap en kruid met peper en zout.
Maak de tuinkruidenboter: Maak de boter los met een vork. Verwijder de groene kiem uit de knoflook en pers het uit of stamp het fijn in de vezel. Hak de kruiden fijn en  roer ze met de knoflook door de boter. Breng op smaak met peper en zout;
Grill het vlees: Verwarm de BBQ of grillpan. Haal het vlees uit de marinade en laat minstens 15 minuten rusten. Grill het vlees mooi aan beide kanten. Laat het nog even rusten voor je het versnijdt.
Serveer met gepofte aardappelen.
tip: varieer met de tuinkruiden - je kan de boters ruim van tevoren maken; rol ze in folie en bewaar in de koelkast

én neem een cocktail! (want de zon schijnt)