26.5.15

venkelbrood

Omdat het zo makkelijk, mooi én lekker is: het recept van mijn venkelbrood. Ik serveerde dit brood voor het eerst voor journaliste en blogger Dorien Knockaert tijdens een etentje als kok aan huis voor dit artikel in Standaard Magazine. 
Denk aan zonnige dagen in  Frankrijk, pastis en fougasse - mijn inspiratie voor dit brood.


                                                            styling en recept: Els Debremaeker * foto: Vincent Lagae


8 g gedroogde gist * 400 ml lauwwarm water * 1/2 tl bruine suiker
1/2 kg tarwebloem * 2 el hazelnootolie * versgemalen peper * zeezout
1 venkel * venkelzaad * fleur de sel

Laat de gist en suiker in het water oplossen tot er een schuimig laagje is.
Kneed samen met de bloem en olie tot een elastisch deeg. Breng op smaak met peper en zout.
Laat het deeg onder een vochtige theedoek rijzen.

Snijd de venkel in de doorsnee in fijne plakjes en blancheer ze kort in gezouten water. Laat schrikken en laat goed uitlekken.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verdeel het deeg over een bakplaat met bakpapier (gebruik een spatel of deegkrabber hiervoor want het deeg is erg kleverig). Leg de plakjes venkel erop en bestrooi met venkelzaad en grof zeezout.
Zet het brood een twintigtal minuten in de oven. Lekker warm maar ook koud met een dip erbij.
tip: hoogzomer maak ik dit ook met artisjok, ook heel mooi én lekker.