hartige soesjes met gerookte zalm

Geen zoete soesjes vandaag, maar een verrassend lekkere hartige variatie met gerookte zalm en dillesaus. Maak er extra kleintjes van en presenteer ze op een taarthouder. Wie liever een soesje met vlees eet, ook lekker met plattekaas met mosterd, een radijsje en wat rosbief.


                                                                                            foto: Els Debremaeker

Voor 40 mini soesjes (of 20 soezen)
voor het soezendeeg: 1 dl water * 50 g hoeveboter * 75 g bloem * 3 eieren * 1/2 tl roze besjes * snuifje zout * verse tijmblaadjes
voor de dillesaus: 100 ml zure room * 1-2 el Griekse yoghurt * 1/4 tl mierikswortel * verse dille * verse bieslook * versgemalen peper * grof zeezout
gerookte zalm

Maak het soezendeeg:
Verwarm de oven voor op 200-220°C.
Stamp de besjes met het zout en de tijmblaadjes fijn in een vijzel. Breng het water met de boter aan de kook en voeg de bloem toe. Roer met een houten lepel tot het deeg als een bal van de bodem loskomt. Haal van het vuur en roer er de eieren één voor één door. Roer tot het deeg soepel is.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of een bakmat.
Doe het deeg in een spuitzak en spuit bolletjes in de grootte van een knikker. Laat genoeg ruimte tussen de deegbolletjes in.
(foto's zijn instagram voor een keer want de camera was ziek die dag)

Bak 15-20 minuten (afhankelijk van de grootte van de soezen en de sterkte van de oven). Laat de soesjes afkoelen op een rek.

Maak de dillesaus: Klop de zure room los met de yoghurt en de mierikswortel. Hak de kruiden fijn en schep door de saus. Werk af met peper en zout. (niet teveel zout want de zam is vrij zout).
Tip: maak de saus van tevoren, ze wordt lekkerder als ze enkele uren in de koelkast kan rusten.

Populaire posts