Viskoekjes met rode kool sla


Viskoekjes doen me altijd een beetje aan vakantie denken, zelfs al is het nog maar maart en lijkt vakantie nog een verre belofte. Speel met kleur op je bord en dan gaat de zon ineens schijnen.voor de viskoekjes: 500 g stevige witte vis  * 1/2 l melk * 2 laurierblaadejs * 1/2 el roze bessen * scheutje Pernod * 1/2 kg bloemige aardappelen * handvol bieslook - platte peterselie - dille * zeste van 1 limoen en sap 1/2 limoen * 2 lente-uitjes * 1 chilipeper * vers gemalen zwarte peper * zeezout * 1 ei * bloem
voor de rodekoolsla: 1 rode kool * verse jonge spinazie * bloedsinaasappels * jonge wortelen

Maak de viskoekjes: Leg de vis met de melk, laurier en bessen en de Pernod  in een pot. Breng aan de kook, zet het deksel op de pot en draai het vuur uit. Laat de vis zo een tiental minuten pocheren tot hij gaar is (gaartijd hangt af van de dikte en stevigheid van de visfilet).
Haal de vis met een spaan uit het pocheervocht en laat afkoelen. Trek met je handen stukjes van de vis.
Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Koo ze in het pocheervocht gaar, maar niet te zacht.
Laat ze afkoelen en prak ze met een vork.
Hak de kruiden, lente-ui en chilipeper fijn. Meng met de vis, aardappelen en zest en breng op smaak met peper en zout.
Klop het ei los en schep door het mengsel. Schep hiervan telkens een eetlepel in je hand en draai er met wat bloem een bolletje van . Druk de bolletjes plat in de vorm van een koekje.
Verhit olie in een antikleefpan en bak de koekjes rondom mooi goudbruin.

Maak het slaatje: Haal de buitenste bladeren van de rode kool en gebruik die eventueel als individueel slakommetje. Was de spinazie grondig en dep droog, verwijder de nerven. Schil de sinaasappel en snijd in fijne plakjes of partjes. Schraap de wortelen en snijd ze in fijne reepjes of schijfjes.
Lekker met een dressing op basis van oranjebloesemwater. 

Populaire posts