10.11.14

eendenbout uit de oude creuset

                                                                                  foto: Marion Aussems

Op stap met Marion (mijn kringwinkel-en tweedehandsmarkten lieve vriendin) naar het Rivierenhof. En we hadden buit: deze mooie oude Creuset - sindsdien mijn maatje voor stoofvlees en stoof van eendenbout. Een heel eenvoudig recept.
tip: ga naar je lokale slager voor je eendenbout, dat is een wereld van verschil


voor 8 personen:

marinade: 2 uien * 3 wortelen* 2 selderstengels * 3 tenen knoflook * 500 ml pinot noir * 300 ml porto * 3 sinaasappels (rasp en zest) * 2 steranijs * 2 kruidnagel * 1 el jeneverbessen * 3 laurierblaadjes * enkele takjes tijm en rozemarijn
8 eendenbouten * verse groentenbouillon

Hak de uien, wortelen en selder in stukken en doe met de knoflook (gekneusd) , wijn, port en sinaassap en zest met de kruiden en specerijen in een pan. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat even infuseren. Giet over de eendenbouten en laat een nacht marineren in de koelkast.
Haal de eendenbouten uit de marinade, dep ze droog en bak ze rondom bruin.
Zeef de groenten uit de marinade en bak ze kort mee. Voeg de marinade en bouillon toe,
Je kan nu de eendenstoof op het vuur of in de oven (120°C)  laten verdergaren.Bind de saus met bloem en boter;
Serveer met huisgemaakte puree.