Dim sum workshop


Wat is Dim sum?
Dim sum is een selectie van hapjes die gewoonlijk als lunch tijdens weekends gegeten worden op restaurant samen met de familie. Het is ook vaak een 'ladies who lunch' uitstapje. In Hong Kong vindt je veel dim sum restaurants, maar ook in alle grote steden waar een 'Chinatown' is vind je dim sum restaurants. 

Wat betekent het woord in het Chinees?
Dim sum is de Kantoneese uitspraak voor het Mandarijnse 'dian xin' en dat betekent 'kleine hartjes of lekkernijen'. 

Geschiedenis van de dim sum? 
Dim sum zou ontstaan zijn in de Song Dynasty (960-1279) als kleine hapjes bij het ontbijt en later toen de opium tenten moesten sluiten en de theehuisjes populairder werden breidden de hapjes zich uit naar lunch en dinner.

Hoe ziet een dim sum restaurant er uit? 
In dim sum restaurants worden de hapjes per portie op kleine karretjes rond gereden tussen de tafels en maak je je keuze op een soort van bingoformulier. Je zit vaak aan ronde tafels en bestelt bordjes dim sum van de karretjes tot je genoeg hebt.

Wat zijn wonton velletjes?
Deegvelletjes van ei, bloem, zout en water. Kunnen rond of vierkant zijn. Er zijn twee soorten: één om te bakken en één om te stomen of koken. Je vindt ze in de diepvries van de Chinese supermarkt.


Soorten dim sum? (gebakken, gefrituurd, gestoomd)
Dim sum die gemaakt zijn van wonton veletjes of rijst papier zijn gevuld met fijngemalen vlees of fijngesneden groenten. Ze worden gestoomd (in stoommandjes), gebakken in de wok of gefrituurd. 

Wat zijn de meest courante dim sum? 

Gestoomde wonton dumplings (Mandarijns zheng jiao, Cantonees zing gau) gemaakt met wontonvelletjes en kunnen verschillende soorten vullingen hebben (vlees, vis of groenten) zoals bv:

-Siu mai, (Mandarijns shao mai, Cantonees siu mai
Deze zie je overal, het zijn de wonton dumplings waarvan de zijkanten toegevouwen worden in de vorm van een beursje, vaak met varkensvlees en garnalen vulling maar kan ook met kip en garnalen. De Siu mai hebben vaak een laagje gekookte ham of erwten bovenop.
-Har gow (Mandarijns xia jiao, Cantonees har gow
Dit zijn gestoomde wonton dumplings met garnalen vulling

Gestoomde broodjes met vulling (Mandarijns jibaozi, Cantonees gai bao jai
Gestoomd deeg met verschillende vullingen, deze zijn grotere dim sums en ze zien er helemaal wit uit.

Rijst noedel wraps (Mandarijns changfen, Cantonees cheong fun
Meestal met garnalenvulling en geserveerd met een soya dipsaus.

'Sticky rice in lotusblad (Mandarijns nuo mi ji, Cantonees lo mai gai)
De rijst wordt met gedroogde garnalen, paddestoelen of ham in lotus bladeren gewikkeld en gestoomd.

en voor de durvers: 
Phoenix claws (Mandarijns chizhi feng zhao, Cantonees tau zi fung zao)
Gemarineerde kippepoten om op te zuigen. Naar het schijnt ideaal tegen rimpels, maar niet echt onze favoriete dim sum!

Custard tarts (Mandarijns dan ta; Cantonees daan taat)
Een dimsum lunch wordt vaak geëindigd met zoete dim sum, zoals de pudding taartjes van bladerdeeg en vanille pudding. De workshop

Els heeft jaren in China gewoond en rondgereisd en ze is terug gekomen met schriftjes vol authentieke recepten. De Chinese keuken heeft voor haar maar weinig geheimen. De wok staat altijd binnen handbereik in haar keuken en haar dim sum recepten hebben al vaak op familiefeestjes hoge ogen gegooid. 


De meeste Dim sum recepten zijn niet zo moeilijk om te maken, iedereen kan het wel. Kijk hoe Els het doet op dit filmpje.


Dim Sum - Els Debremaeker from filet-pur on Vimeo.

Het vullen en het vouwen van de dumplings zorgt altijd voor heel veel plezier aan tafel!
Deze dim sum workshop kan je bij Els volgen, alle informatie vind je op Njamelicious. Ze neemt je mee op stap in de Chinese wijk en daarna leert ze je dim sum koken. 

Ann en Björn waren onze dim sum workshop winnaars dit weekend en samen hebben we drie soorten dumplings gemaakt: gestoomde met pak soi en paddestoelen, gebakken met garnalen en chinese kool en de gekookte met kippengehakt.Eerst zijn we gaan shoppen in de Chinese wijk in Antwerpen: Sun Wah supermarkt en Sint Anny food bakkerij zijn een must voor de Aziatische foodie. Het was er mega-druk op zaterdag, maar wat een keuze!
Ideaal om eerst samen alle ingrediënten te gaan kopen en hen wegwijs te maken in het aanbod van sausjes en specerijen. Bij Sun Wah vind je bv. een volledige gang met enkel soorten noedels.
Bij Sint Anny bakkerij hebben we de custard tarts gekocht maar ook een typische red bean bun en een sesame seed bun, twee smaken die je voortdurend terugvindt in de Chinese keuken.

Voor we er erg in hadden waren er al twee uur om en er moest nog gewerkt worden! Dim sum maken is gelukkig niet zo een karwei, het is vooral het zeer fijn snijden van de ingrediënten dat belangrijk is, het koken of stomen duurt maximum 10 minuten. Snel klaar!
Alle foto's van de leuke namiddag staan op onze facebook pagina. We hopen dat Ann en Björn er evenveel plezier aan beleefd hebben als wij, het was een heel gezellige namiddag!


Bij dumplings horen lekker dipsausjes en deze zijn onze favorieten:

Soya-sesamzaadjes dressing

2 eetlepels lichte soyasaus
2 eetlepels rijstwijn
1 eetlepel sesamolie
1 druppeltje chili olie
1 koffielepel geroosterde sesamzaadjes

Alles mengen en in kleine kommetjes serveren.

Zoete chilisaus
125 gr suiker
125 witte rijstazijn
2 teentjes look
2 rode chilipepertjes (zonder zaadjes)
2 cm gember, geschild

Laat de witte wijnazijn inkoken met de suiker. Look, chilipeper en gember fijnsnipperen. Zet suiker mengsel van vuur en voeg de gember, look en chili toe. Laat samen afkoelen.

Man man chi! (smakelijk)

Populaire posts