Underground dining in Amsterdam

Het lijkt wel alsof we in een winterslaap gevallen zijn de laatste weken, maar niets is minder waar. Twee bezige bijtjes zijn we geweest, meer werk dan bloggertijd, spijtig genoeg.
Maar de elastiek in de blender kan niet altijd gespannen staan en vorige week kwam er zomaar een geschenk uit de foodie hemel vallen. Die facebook wedstrijden, je kent ze wel, al honderd keer doen je er aan mee 'for fun' en dan plots staat daar je naam na 'the winner is'. Het was eens niet zo een kleurrijk ipod hoesje dat je kon winnen deze keer maar een heel bijzonder diner in een wedstrijd van Jamie Oliver magazine.

Er is een foodie heaven engeltje geweest die ons in de gaten had die dag.


Yummysis 1 heeft het in uitroeptekens naar yummysis 2 gemaild, die een even groot gilletje sloeg als het font op haar scherm toen ze zag dat ze de 'plus one' mocht zijn. Alleen, dit geschenk was er eentje om op te gaan eten in Amsterdam en dat midden in een drukke week vol verplichtingen. Dan is er maar één mogelijkheid: gommetje pakken en zaterdag 18 en zondag 19 februari uit te gommen in de filofax (ja, we zijn nog old school) en het gewoon doen: trein boeken, hotel boeken en dan de dagen tellen.
Twee dagen eventjes weg van alles en zelf eens de voeten onder tafel mogen steken, kon niet beter want het was dan ook nog het verjaardagweekend van yummysis 1.
Het zag grijs en koud en de eerste trein was afgeschaft, maar niets, echt niets kon ons goed humeur naar beneden halen. We zijn Amsterdam Centraal bijna uitgehuppeld richting Piet Hein hotel. Morgen vertellen we meer over onze huppeltochten door Amsterdamse straten maar vandaag enkel over de underground restaurant avond van twee fantastische Amsterdamse cateraars: Hiske en Charlotte.


Jamie Oliver magazine heeft deze maand een mooie reportage gepubliceerd over hun kookevenement, zeker eens gaan lezen. Hiske 'Sterk in eten' en Mme Charlotte zijn twee vriendinnen die elk hun catering bedrijf hebben maar samen een keuken delen. Om de zoveel weken toveren ze hun catering keuken om tot een pop-up restaurant voor een twintigtal gasten. Hun idee is een avond lekker te koken voor een groep mensen die elkaar niet kennen. Het aanstekelijk enthousiasme van die twee, het overheerlijke eten en de tafel gevuld met wijn en lekkere hapjes zijn de perfecte ingrediënten die van zo een avond een geslaagd feest maken.


We werden zo hartelijk ontvangen, vanaf de eerste minuut voelden we ons al thuis. Lekker begonnen met een glaasje prosecco - die avond was het Italiaanse keuken - en crostini met eendeborst en geconfijte ui, blinis met makreelmousse als hapje en een zeer rijkelijk gevulde tafel met antipasti: olijfjes, gedroogde worstjes & gegrilde venkel, courgette en aubergine met een perfecte salsa verde. Elke keer verzinnen de dames een thema menu en maken ze gerechten klaar waarbij ze zelf ook bij hun gasten kunnen zitten, je mag ook eens mee aan het fornuis staan als je dat graag doet en iedereen helpt elkaar met inschenken van wijn.


De Toscaanse sfeer was die avond tot in de Lage landen te voelen met een lange houten tafel vol geanimeerde gesprekken en twee Monica Belluci's die in de potten stonden te roeren.
Het pasta gerecht was een zeer smakelijke vongole met gilette en het hoofdgerecht een langzaam gegaard lam, gevuld met knoflook en ansjovis. 10 op 10 voor de kleurtjes op het bord met salade van gele biet met granaatappel en cavallo nero in gepofte knoflookolie. Bij het hoofdgerecht werden we allemaal wat stiller en klonk Stevie Wonder iets luider: bij lekker eten hoort goeie muziek. Alle funky tonen van Prince tot Ann Peebles gehoord, we werden verwend!
De 'dolce' was een zijdezachte vanille panna cotta met citrusfruit gemarineerd in limoncello.


Dankjewel Hiske, Charlotte, Marieke en Jamie Oliver magazine voor een ontzettend leuke en lekkere avond en een grote gastvrijheid.
Als je ook graag zo een underground dinner wil meemaken hou dan Charlotte's, blog, Hiske's blog goed in de gaten voor de volgende editie. Hopelijk ben je bij de gelukkigen die ook eens aan hun tafel mogen zitten!

Populaire posts