18.10.11

déjeuner sur l'herbe - de herfst versie


Zaterdag was het prachtig weer. Meer dan prachtig weer, het perfecte herfstweer.
De zon straalde met zo een glans dat het bos wel gefotoshopt leek, zo perfect was het. Alsof elk blaadje net lag of hing zoals op een natuurfoto in een Taschen koffietafelboek.
Zo een dag om gans de tijd 'Perfect day' te neuriën.

Zoveel als we van gaan ontbijten houden, zo veel houden we ook van picknicken. Boterhammen eten op het gras, al zijn ze met choco, smaakt dubbel zo lekker.
Deze keer iets meer dan choco: een lijstje van recepten die we al lang bijhielden voor 'een herfst picknick' werd bovengehaald en dit was het resultaat.


Alles smaakt zeker ook binnenshuis, maar als je kan, haal dat deken toch maar eens boven en fiets richting park/bos!

Ons herfst picknick menu bestond uit:
Quiche met oesterzwammen
Pastinaak- en wortelsoep
Chutneys met een selectie van kaas en zuurdesembrood én zelfgemaakte kruidenboter
Pompoen en feta muffins
en als dessert homemade madeleintjes!



Quiche met oesterzwammen
Die was natuurlijk koud op onze picknick en toegegeven, ze is wel ietsje lekkerder warm, maar de citroenzeste geeft er genoeg pit aan om een tocht in een tupperware doosje te doorstaan.

1 pakje vers bladerdeeg (koelvak)
250 gr oesterzwammen
boter
2 eieren, losgeklopt
25 cl room
1 tl citroen zeste
1 el fijngesnipperde peterselie
2 eieren
50 gr grof geraspte Parmezaan
Extra: quichevorm

Verwarm de oven voor op 210°C.
Scheur de oesterzwammen in stukjes en bak goudbruin in boter. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.
Leg het bladerdeeg met het bakpapier in de taartvorm, prik er met een vork gaatjes in.
Meng de eieren met de room, zeste, parmezaan en peterselie en kruid af met peper. Verdeel de oesterzwammen over het deeg en schenk het roommengsel erover. Vouw de randen van het bladerdeeg in de taartvorm en knip het bakpapier op maat.
Strooi er nog wat geraspte parmezaan over en bak 35 minuten af in de oven.


Pastinaak en wortelsoep
We gaan toch eens een 'special soup food stylist' moeten aannemen, ik kom er niet toe om foto's te nemen van een soepkom zonder soepranden of spatten, hoe voorzichtig ook, altijd morsen we...maar ze was wel lekker.

1 ui, in stukjes
2 kleine teentjes knoflook, fijngesnipperd
400 gr pastinaak, geschild, in stukjes
300 gr wortelen, geschild, in stukjes
1,7 l kippenbouillon
1 laurierblad
1 tl chilipoeder
1 tl kukurma
1 tl gemalen komijn
1tl gemalen koriander

Fruit de ui en de knoflook tot glazig, voeg er de pastinaak en wortelen aan toe samen met de kruiden. Giet de kippenbouillon erover, breng aan de kook, zet het vuur zachter en laat 20 minuten sudderen. Laat afkoelen, haal het laurierblad eruit en mix. Breng op smaak met peper en zout en eventueel een scheutje room.




We hadden een heerlijke Comté kaas en een artisanale geitenkaas mee van de markt en die past perfect bij het spelt zuurdesembrood en de zelfgemaakte kruidenboter en chutneys.

Groenten en vruchtenchutney
500 g courgette, in blokjes
500 g tomaten, gepeld, in blokjes
250 g ui, fijngesnipperd
250 g appelen, in blokjes
250 g sultanas
200 ml witte wijnazijn
100 ml appelazijn met honing
10 g gekonfijte gember op siroop
6 kruidnagels
1 el zwarte peperkorrels
½ tl korianderzaad

Breng alle ingrediënten in een grote pot aan de kook en laat op een zacht vuur 3h inkoken. Giet in gesteriliseerde potten en laat afkoelen.
Lekker met harde kazen.


Limoen-koriander boter

Lekker ook bij gegrilde vis.
Laat een pakje boter zacht worden, roer de boter los met een vork en schep er sap en zeste van 1 limoen door. Kruid met peper en zout en werk af met fijngehakte koriander.


Zelfgemaakte chutneys smaken nog zo goed en je kan een grote pot maken en ze in confituurpotjes verpakken met een strikje rond. Leuk cadeau voor je vrienden en familie.
We hebben er drie verschillende gemaakt, altijd goed om verschillende smaken uit te proberen. Ze passen allemaal goed bij kaas, maar de groenten chutney is ook heerlijk bij vlees of gerookte vis.



Vruchtenchutney
450 g pruimen, in stukjes
1 appel, in stukjes
1 peer, in stukjes
1 mango, in stukjes
350 g rietsuiker
250 g ciderazijn
1 ui, fijngesnipperd
40 g gember op siroop
2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
½ el mosterdzaad
½ el gemalen koriander
1 tl chili
1 tl zout
1 kaneelstokje

Breng alle ingrediënten aan de kook en laat op een zacht vuur 90 minuten sudderen. Verwijder het kaneelstokje en giet in gesteriliseerde potten. Laat volledig afkoelen.

Ook lekker met geroosterd lamsvlees.

Pompoenchutney

2,5 kg pompoen, in blokjes
3 sinaasappels, in partjes
2 citroenen, in partjes
350 g rietsuiker
400 ml ciderazijn
100 ml balsamico

Breng alle ingrediënten aan de kook en laat op een zacht vuur 75 minuten inkoken. Verdeel de chutney over gesteriliseerde potten en laat volledig afkoelen.
Lekker bij geroosterde vis.



Pompoenmuffins
De pompoenmuffins waren met fetakaas, parmezaan en spinazie gemaakt, kan alleen maar lekker zijn. We hebben het recept gevonden op een van onze favoriete blogs
101 cookbooks.




Als dessert hadden we madeleintjes mee en die zijn zo gevaarlijk! Pas op want hier ga je van blijven eten. Super makkelijk te maken ook, je hebt alleen een echt madeleintjes bakblik nodig, maar welke keukenprinses wil dat niet in haar keuken?


Madeleines (ca30 st)
175 g kristalsuiker
4 eieren
175 g bloem
4 tl bakpoeder
180 g gesmolten boter
bakvorm madeleine

Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop de eieren met de suiker tot een stevige massa. Zeef de bloem met het bakpoeder en klop door het beslag. Voeg de gesolten boter toe en schep het beslag in beboterde bakvorm. Bak 8-10 min af.

HAPPY PICKNICK!